Maritiem Museum Rotterdam

Roerkop

Pronkstuk

Roerkop

Een roerkop is een houtsnijwerk dat bij veel schepen ter versiering was aangebracht op het roer. Het ging om schepen die werden bestuurd met een helmstok, die in het verlengde staat van het roer. Alleen Nederlandse scheepvaart kende dit soort uitbundige scheepssier. Deze roerkop is een van de oudste die we hebben en de allergrootste. De gevleugelde helm verwijst naar de handelsgod Mercurius en de leeuwenkop duidt op de krachtige, slimme Hercules.
Roerkoppen liepen uiteen van bloemen en dieren tot vrouwfiguren en klassieke helden. Hoewel de man op deze roerkop door zijn kanten kraagje oogt als iemand uit de achttiende eeuw, is het waarschijnlijk de Griekse mythologische figuur Heracles, in het Latijn Hercules.
 

Delen

Exposities

Museumhaven

Museumhaven

Het Maritiem Museum bezit een collectie objecten op ware grootte. Historische schepen en kranen in de Museumhaven die in werkende staat zijn. De meeste van de schepen kun je van binnen bekijken. In de zomermaanden kun je er zelfs een vaartocht mee maken. De Annigje is een van de topstukken van het museum. Bekijk het meer dan honderd jaar oude schip, dat nog authentiek is ingericht. Ook de enorme graanelevator is een bijzonder collectiestuk langs de steiger. Het is de laatst werkende ter wereld. Beklim deze imposante ‘stofzuiger’ voor het laden en lossen van droog bulkgoed en krijg meteen een overzicht van de Leuvehaven.
 

1 okt 2014 - heden Topstukken

Topstukken

Elk object in de tentoonstelling Topstukken heeft zijn plaats daar op geheel eigen wijze verdiend. Vanwege zijn revolutionaire rol in de scheepvaart of onze wereld in het algemeen. Omdat het een stille getuige is geweest van een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis. Of omdat het gewoonweg uniek is. Bekijk het scheepsmodel Mataró, het reisverslag Itinerario van Jan Huygen van Linschoten, de penschilderijen van Willem van de Velde, een zeekaart van meestercartograaf Joan Blaeu uit de Corpus Christie Collectie en de wollen muts van een Nederlandse walvisvaarder. Sommige objecten onthullen hun waarde als je het verhaal erachter kent.

1 okt 2016 - 24 sep 2017 Brainwaves

Brainwaves

Het bruist van de energie in de maritieme industrie! Er borrelen in Nederland allerlei innovatieve ideeën op die de sector veiliger, sneller of goedkoper kunnen maken. In de tentoonstelling Brainwaves maak je kennis met vijf hedendaagse maritieme innovaties in de scheepvaart en scheepsbouw. Ontdek welke brainwaves nodig zijn om van een briljant idee een briljant product te maken. Want technische kennis en voldoende financiering alleen zijn niet genoeg. In Brainwaves worden in een hightech omgeving vijf innovaties uit ons waterland getoond. Dit varieert van een opvouwbare container tot een systeem waarmee je met magneten kunt aanmeren. Alle innovaties lopen op een gegeven moment in het ontwikkelproces toch tegen uitdagingen aan, die te maken hebben met financiering, timing of bijvoorbeeld wetgeving. Dergelijke problemen laten zien dat het heel wat doorzettingsvermogen, creativiteit en ondernemerschap vereist om een innovatie uiteindelijk succesvol op de markt te kunnen brengen.

15 dec 2016 - 15 dec 2023 Offshore Experience

Offshore Experience

Ga in de Offshore Experience van Maritiem Museum Rotterdam mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Je waant je op open zee en tot drie kilometer onder water waar je zélf ervaart hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En je denkt mee over de energiewinning van morgen. De wind op zee is altijd hard en de golven metershoog. Durf jij het aan?

De Offshore Experience is 7 jaar te zien in het Maritiem Museum Rotterdam en krijgt elk jaar een update. 

30 mrt 2017 - 31 okt 2018 Expeditie Knappe Koppen

Expeditie Knappe Koppen

Ben jij net zo’n avontuurlijke onderzoeker als André Kuipers en de vier knappe koppen uit ons VOC-verleden? Ontdek in de familietentoonstelling Expeditie Knappe Koppen (8+) welke kenmerken jou tot geleerde wereldreiziger maken en hoe André Kuipers over de toekomst denkt. Neem jij ook wel eens een insect onder de loep? Of teken je graag tot in detail een blaadje na? En laat je graag je hersenen kraken voor een raadsel? Dan ben je echt een onderzoeker in de dop. Met het familieprogramma speur je naar de oplossing van het raadsel en gebruik je de skills van de onderzoekers die je voor gingen!

Museuminformatie

Maritiem Museum Rotterdam

Maritiem Museum Rotterdam

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers.  Luister naar verhalen van stoere zeemannen, dappere ontdekkingsreizigers, noeste havenarbeiders, chique  cruisereizigers, maritieme technici of vastberaden kapiteins. Bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie, zoals het oudste scheepsmodel van Europa of de zeekaarten van meestercartograaf Joan Blaeu. Ga met je kinderen op avontuur in de haven van Professor Plons of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. Maritiem Museum, een wereld die je raakt! 

Openingstijden

di t/m za, ma in jul en aug + in schoolvakanties 10-17 u, zo + feestdagen 11-17 u, gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

kades en steigers: di t/m zo, gratis. Dagelijks zijn er wisselende schepen en kranen open tot 16 u die je met een entreekaartje van het museum kunt bezoeken. Meer info bij museumbalie.

Entree - Toegangsprijzen

volw € 11,50, t/m 3 jaar gratis, 4-15 jaar € 7,50, CJP € 8,50

 


Museumkaart geldig

Activiteit

Expeditie Knappe koppen en Offshore experience

Expeditie Knappe koppen en Offshore experience

Di 4 t/m zo 9 april, 10-17 uur: Expeditie Knappe Koppen (8+) met astronaut André Kuipers. Met gevaar voor eigen leven reisden vier 17e-eeuwse wetenschappers per schip naar de andere kant van de wereld. Dankzij hun doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en ambitie leidde hun onderzoek tot kennis waar wij vandaag nog steeds op varen! Onze 21e-eeuwse ontdekkingsreiziger André Kuipers laat zich in Expeditie Knappe Koppen van een nog onbekende kant zien als hij op zoek gaat naar overeenkomsten in de karakters van zijn voorgangers. 

Di 4 t/m zo 9 april, 10-17 uur: Ga in de Offshore Experience (8+) mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Je waant je door de 360 graden filmprojectie en special effects aan boord van een platform op zee en tot drie kilometer onder water. Ervaar in negen spelsimulaties zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind op zee is altijd hard en de golven metershoog. Durf jij het aan?