Vaandel van het Korps Mariniers

Pronkstuk

Vaandel van het Korps Mariniers

Tussen nieuwe aanwinsten van het Mariniersmuseum bevinden zich voorwerpen die wij beslist tot ons echte goud rekenen. Wat te denken van het laatste met de hand geborduurde zijden vaandel van het Korps Mariniers, waarop de belangrijkste wapenfeiten staan vermeld? Hoewel vaandels tegenwoordig geen functies meer vervullen op het slagveld, hebben ze hun ceremoniële waarde door de eeuwen heen behouden. Dit exemplaar is in gebruik geweest van 1988 tot 2015 en heeft vele ceremonieën meegemaakt: van vele Prinsjesdagen tot en met de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Over de jaren hebben na hun aanstelling duizenden mariniers de eed of belofte afgelegd met de hand aan dit vaandel. Vanwege slijtage is het vaandel vervangen. 

Delen

Exposities

21 mei 2014 - heden Mariniers 010

Mariniers 010

De expositie Mariniers 010, thuisbasis Rotterdam bestaat uit drie paviljoens: Oostplein, mei 1940 en Middenin de stad. Het eerste paviljoen vertelt de geschiedenis van de mariniers, het paviljoen Mei 1940 toont de strijd van de mariniers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. De recente geschiedenis van het Korps Mariniers in Rotterdam wordt verteld in het laatste paviljoen, Middenin de stad: vanaf de terugkeer van de mariniers in 1946, de Rotterdamse hulp aan de naar Indièˆ uitgezonden mariniers, Perron 0, en de vredesoperaties, de perikelen rondom de Van Ghentkazerne tot en met het sjouwen van fietsen in de Maastunnel.

Museuminformatie

Mariniersmuseum

Mariniersmuseum

Ervaar de belevenissen van het Korps Mariniers midden in het Maritieme District! In Rotterdam, vlakbij de Markthal, pal naast de Oude Haven en het iconische Witte Huis, maak je kennis met een bijzondere elite eenheid, het Korps Mariniers. De mariniers zijn onze zeesoldaten, die vechten op de grens van land en water. En dat al sinds 1665. Bijzondere verhalen en beeldmateriaal van over de hele wereld geven een persoonlijke inkijk in het dagelijks leven van de marinier terwijl zij zich inzetten voor vrede en veiligheid. Bekijk beeldmateriaal dat de mariniers zelf hebben gemaakt met helmcamera’s. Zonder filters, geen censuur, gewoon zoals zij hun werk ervaren. Of beleef de meidagen van 1940 door de ogen van de Zwarte Duivels.
 

Openingstijden

di t/m vr 10-17 u, za, zo 11-17 u
! tijdens schoolvakanties regio midden ook op maandag open
gesloten op 1 jan, 1e Paas- en Pinksterdag, 27 apr, 5 mei, Hemelvaart + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 3, CJP € 4


Museumkaart geldig