Marie Tak van Poortvliet Museum

Domburgse handwerkster

Pronkstuk

Domburgse handwerkster

Een schenking van een echtpaar dat vriend is van het Marie Tak van Poortvliet museum. Een prachtig werk dat Toorop in Domburg maakte. Wij zijn er erg trots op het aan het publiek te kunnen tonen. Het schilderij reisde al naar verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Dit voorjaar naast aandacht voor Piet Mondriaan ook focus op Jan Toorop in ons museum.

Jan Toorop – Domburgse handwerkster, 1903. Olieverf op doek.

Exposities

9 apr 2017 - 2 jul 2017 De schoonheid van alles

De schoonheid van alles

In 2000 kwam Krisztián Horváth voor het eerst naar Domburg. De kennismaking met de zee, het kustgebied van Walcheren en het Zeeuwse licht was een openbaring voor hem die tot een steeds verdergaande abstrahering zou leiden, nu eens subtiel, dan weer uitbarstend in een fel en schitterend kleurgebruik. Uit Hongarije had Horváth warme, aardse kleuren meegenomen, die zich na zijn Van Gogh-periode vermengden met wat hij noemde: de ‘kitsch-kleuren’ van Toorop en Mondriaan. In de overzichtstentoonstelling De schoonheid van alles komen in zo’n 90 werken de vele verschillende fasen van zijn Zeeuwse oeuvre aan bod.

Overal in Nederland wordt 100 jaar De Stijl herdacht met tentoonstellingen, cultuurwandelingen en manifestaties. Het MTVP Museum Domburg exposeert het Zeeuwse werk van de Hongaars-Nederlandse kunstenaar Krisztián Horváth, die à la Mondriaan een Zeeuwse inspiratie-ervaring en ontwikkelingsgang doormaakte.

Museuminformatie

Marie Tak van Poortvliet Museum

Het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg ontleent zijn naam aan de kunstverzamelaarster, antroposofe en landbouwpionierster Marie Tak van Poortvliet (1871-1936) die in het begin van de 20e eeuw een villa in Domburg liet bouwen en daar, in gezelschap van de schilderes Jacoba van Heemskerck (1876-1923), vele zomers doorbracht. Het museum is een kopie van het in 1921 door wind en stormen verloren gegane tentoonstellingsgebouwtje, dat toen schuin tegenover het Badpaviljoen stond. Het museum heeft twee keer per jaar een wissellende tentoonstelling.

eind mrt t/m begin nov: di t/m zo, 13-17 u
(ook geopend op 2e Paasdag + 2e Pinksterdag)

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4,50, t/m 12 jaar gratis, CJP / groepen min. 10 pers. € 4