Bureau van Louis Couperus

Pronkstuk

Bureau van Louis Couperus

Het originele bureau van Louis Couperus. Aan dit bureau heeft hij zijn succesvolle roman Eline Vere geschreven. Aan de onderkant van het linkerkastje van het bureau is een stukje afgesleten. De legende vertelt dat Couperus er met zijn voet tegenaan
zat terwijl hij aan het schrijven was. Boven het bureau hangt het portret van zijn vader, John Ricus Couperus.

Delen

Exposities

13 nov 2016 - 8 mei 2017 Schilderen met woorden

Schilderen met woorden

Gedurende een groot deel van zijn leven heeft Louis Couperus poëzie geschreven. Deze winter visualiseert het Louis Couperus Museum de dichtkunst van de Haagse schrijver door middel van afbeeldingen en beeldhouwwerk waardoor de schrijver was geïnspireerd. Aan de wanden van het museum zijn representatieve gedichten of citaten daaruit groot weer gegeven, op textiel afgedrukt. Bij elk fragment komt een afbeelding te hangen die inhoudelijk in verband staat met het betreffende gedicht. Reproducties van schilderijen – in een enkel geval zelfs een beeldhouwwerk – hebben Couperus soms regelrecht tot voorbeeld gediend.

Museuminformatie

Louis Couperus Museum

Louis Couperus Museum

Het Louis Couperus museum is gewijd aan schrijver Louis Couperus (1863-1923). Het is gevestigd in de Haagse Archipelbuurt, waar zoveel personages uit Couperus’ boeken ronddwalen. Zoals Eline Vere, uit de gelijknamige roman. Het museum toont onder meer persoonlijke bezittingen van Couperus, zoals zijn bureau en het portret van zijn vader. De voorwerpen en alle handschriften en manuscripten van Couperus zijn eigendom van het Nederlands Letterkundig Museum. Tot de eigen collectie behoort een levensechte kunststoffen beeltenis van Couperus. De pop is gekleed in een 19e-eeuws kostuum, geschonken door een Haagse herenmodezaak waar de auteur zich ook in werkelijkheid kleedde.

Openingstijden

wo t/m zo 12-17 u
gesloten op 1 jan, 25 + 26 dec

Entree - Toegangsprijzen

€ 4


Museumkaart geldig

Activiteit

Lezing

Lezing

Zo 9 april, 16 uur: Remon van Gemeren vertelt over het ontstaan van zijn nieuwe biografie – ruim 800 pagina's – Louis Couperus, een leven een werk. Remon leest er ook passages uit voor. U krijgt er een kopje thee en een Couperuskoekje bij.