​Hanzeschotel

Pronkstuk

​Hanzeschotel

Hanzeschotels zijn middeleeuwse bronzen schalen met ingegraveerde voorstellingen en Latijnse bijschriften. Deze schotel is afkomstig uit de 11e of 12e eeuw. Hij is gevonden in een zandzuigplas in de Lobberdense Waard bij Pannerden. Drie dingen maken deze schotel uniek. 1. Er staan  29 ondeugden op afgebeeld, in plaats van de zeven die we kennen: afgoderij, afgunst, toorn, ontucht, wellust, hebzucht, en tweedracht. 2. De drietand van de hoogmoed en de speer van de afgoderij zijn te zien.  Voor zover bekend staan die op geen andere Hanzeschotel. 3. De graveringen. Ze zijn zeer zorgvuldig uitgevoerd, dat kun je zien aan de cirkels, die met een passer getrokken zijn.
 
 

Delen

Exposities

12 mrt 2017 - 28 mei 2017 Persoonlijke keuze van Rob de Leeuw, werken uit de Zevenaar Stuyvesant Collectie

Persoonlijke keuze van Rob de Leeuw, werken uit de Zevenaar Stuyvesant Collectie

Rob de Leeuw, voormalig directeur (Turmac), Rothmans, BAT heeft op verzoek van het Liemers Museum een keuze gemaakt uit de Zevenaar Stuyvesant Collectie. De Peter Stuyvesant Collectie was de kunstverzameling van de sigarettenfabrikant Turmac. In verband met de sluiting van de fabriek is de collectie voor een deel geveild. Het overblijvende deel is geschonken aan de gemeente Zevenaar en heet nu de Zevenaar Stuyvesant Collectie. Zijn keuze is zeer afwisselend en bevat zowel groot als klein werk en zowel schilderijen als grafiek. Tot zijn selectie behoren onder meer kunstwerken van Asger Jorn, Jan Cremer en Armando.
 

Museuminformatie

Liemers Museum

Liemers Museum

In het Liemers Museum vindt u verhalen van de Liemers en haar bewoners. Van de prehistorische werktuigen en mammoetbotten tot kerkelijke kunst, de typische katholieke schutterijen, moderne kunst en de fraaie natuurhistorische verzameling met vogels en vlinders. Op de eerste verdieping worden archeologische vondsten getoond uit de Liemers. De expositie van de Tweede Wereldoorlog vertelt het persoonlijke verhaal van de mensen tijdens de oorlog. De presentatie is in 2010 helemaal vernieuwd. U kunt, gratis, met een podcatcher (interactieve audiohandset) door het museum.

Openingstijden

di t/m vr, zo 14-17 u; 1 jan, Carnavalszondag 1e Paasdag, 30 april, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4,-; kind (-18) gratis


Museumkaart geldig