Landgoed Verhildersum Leens

Familieportret uit 1670

Pronkstuk

Familieportret uit 1670

Dit portret van de familie Tjarda van Starkenborgh is geschilderd in 1670 door Martinus van Grevenbroek. Het enorme portret (391 x 282 cm) is waarschijnlijk gemaakt voor hun huis in de stad Groningen, waar de familie enkele maanden per jaar woonde. Allart Tjarda van Starkenborgh was een belangrijk man. Hij was o.a. lid van het college van Gedeputeerde Staten van Stad en Lande en het admiraliteitscollege in Harlingen en Amsterdam. Daarnaast was hij bewindhebber van de West Indische Compagnie en curator van de Universiteit in Groningen.
Ook zijn vrouw Gratia Suzanna Clant (1630-1690) kwam uit een invloedrijke familie. Overleden kinderen werden vaak als engeltjes in de lucht afgebeeld: twee houden de familiewapenschilden vast. Sinds de jaren '60 hangt het schilderij op Verhildersum. In 1991 is het gerestaureerd. 

Delen

Exposities

26 mrt 2017 - 29 okt 2017 Verborgen Rijkdom - Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht

Verborgen Rijkdom - Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht

Verborgen Rijkdom: Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht vertelt het verhaal van de kostbare inventaris van de Groninger kerken, kloosters en borgen. Het verhaal wordt gecentreerd rond een muzikaal thema, waarbij veel aandacht is voor orgels en orgelmuziek. Nergens ter wereld zijn op zo’n beperkt geografisch gebied zoveel belangwekkende historische orgels te zien en te beluisteren als in de provincie Groningen. Zo ontvouwt zich de geschiedenis van de verborgen schatten in Groningen voor het eerst op deze manier.
 

Museuminformatie

Landgoed Verhildersum Leens

Landgoed Verhildersum Leens

Landgoed Verhildersum ademt de sfeer van het 19e-eeuwse Groninger platteland. Het landgoed op zich is al een bezoek waard en dat geldt zeker ook voor de Borg, de museumboerderij en het arbeidershuisje. Het eerste dat opvalt aan het landgoed zijn de singels en de oude oprijlaan naar de Borg, geflankeerd door oude lindebomen, die waarschijnlijk eind 18e eeuw geplant zijn. De Borg zelf dateert uit de 14e eeuw. Het interieur is 19e-eeuws, net als dat van het arbeidershoeske uit 1888. De boerderij en het Koetshuis bieden ruimte aan diverse exposities, de museumwinkel en het museumcafé. De oude schuur van de museumboerderij is ingericht als een 19e eeuwse Groninger boerenschuur. In de boomgaard staan meer dan 100 oude fruitrassen. In de borgtuin staan beelden van Eddy Roos. Tijdens het seizoen zijn er verschillende evenementen op het Landgoed.

Openingstijden

apr t/m okt: di t/m zo + 2e Paasdag + 2e Pinksterdag 10.30-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar € 2, 13 t/m 18 jaar / CJP € 4


Museumkaart geldig