Kunsthal Rotterdam

Tekeningen Guo Fengyi

Pronkstuk

Tekeningen Guo Fengyi

De torenhoge visioenen van de gepensioneerde Chinese fabrieksarbeidster Guo Fengyi zijn een weerspiegeling van de dagelijkse herhaling waaruit haar werk in de fabriek bestond. De tekeningen bevatten verwijzingen naar gezondheid, spiritualiteit en hemelse energie waarin Fengyi vooruitblikt op haar eigen dood. De tentoonstelling ‘The Museum of Everything’ omvat ook enkele al meer gevestigde namen, zoals Augustin Lesage, mijnwerker en spiritist, en de anonieme sculpturen  'Les Barbus Müller'. Meer recente ontdekkingen zijn de Roemeense straatcollages van Ion Bîrlădeanu en de Japanse worstelfanaat Tomoyuki Shinki. Ook Nederlandse kunstenaars komen aan bod, van de obsessieve illustrator Willem van Genk tot opkomende persoonlijkheden als Marianne Schipaanboord en Paulus de Groot.

Delen

Exposities

25 feb 2017 - 10 jun 2017 Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst

Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst

Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst is een uniek overzicht van fotorealistische schilderkunst. Drie generaties Amerikaanse en Europese kunstenaars laten de geschiedenis van een fascinerende, figuratieve kunststroming zien. Het werk van de kunstenaars – onder wie Chuck Close, Robert Bechtle, Richard Estes, John Salt en Franz Gertsch – is zo minutieus en met precisie geschilderd dat ze de indruk wekken foto’s te zijn. Het resultaat is echter meer dan een virtuoze kopie en creëert een eigen werkelijkheid. De tentoonstelling in de Kunsthal presenteert voor het eerst de volle breedte van het genre, met alle grote klassieke namen. Ook de nieuwste generatie kunstenaars, met onder meer de Nederlandse schilder Tjalf Sparnaay, is vertegenwoordigd.
 

14 jan 2017 - 23 apr 2017 75 jaar Maastunnel Rotterdam

75 jaar Maastunnel Rotterdam

Op 14 februari 2017 bestaat de Maastunnel precies 75 jaar. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan wijdt de Kunsthal Rotterdam een tentoonstelling aan de oudste verkeerstunnel van Nederland. De Maastunnel, met haar bijzondere ventilatiegebouwen ontworpen door architect Ad van der Steur, is sinds 2012 een beschermd en geliefd Rijksmonument. Welke rol speelt de tunnel in de historie van Rotterdam en hoe beleven Rotterdammers deze spraakmakende oeververbinding tussen Rotterdam-Noord en -Zuid? Aan de hand van films, foto’s en verhalen komt de geschiedenis en toekomst van de Maastunnel in de Kunsthal tot leven. Zoals het verhaal van Maarten Euser, een van de drie jonge belhamels uit Charlois, die in 1942 met kapotte schoenen en gescheurde kleren de tunnel ingingen nog voor de officiële opening.

18 mrt 2017 - 18 jun 2017 Jan Roeland - Een hommage

Jan Roeland - Een hommage

De Nederlandse schilder Jan Roeland (1935) overleed in november vorig jaar op 81-jarige leeftijd. Als eerbetoon aan deze bijzondere en verstilde schilder presenteert de Kunsthal een selectief beeldverhaal waarin al zijn zo herkenbare thema’s zijn opgenomen. 41 schilderijen, afkomstig uit museale collecties, bedrijfscollecties en van particulieren zijn te zien. Een hommage aan een schilder wiens kracht zit in de combinatie van onderwerp, kleurgebruik en verfhuid. Een schilder die als autodidact is begonnen, zelf les heeft gegeven, die enkele grote prijzen heeft gewonnen en altijd is blijven doen waar hij goed in was.
 

22 apr 2017 - 27 aug 2017 Robert Mapplethorpe. een perfectionist

Robert Mapplethorpe. een perfectionist

De Kunsthal Rotterdam presenteert een groots retrospectief van het leven en werk van Robert Mapplethorpe (1946 – 1989), een van de meest invloedrijke kunstenaars en fotografen van de 20e eeuw. Ruim twee decennia na zijn dood leidt zijn werk nog altijd tot controverse en schuurt het tegen de grenzen van wat artistiek mogelijk is. Robert Mapplethorpe, een perfectionist biedt een indrukwekkend overzicht van zijn carrière, vanaf de eerste werken eind jaren zestig tot zijn doorbraak in de kunstwereld in de jaren tachtig. De ruim tweehonderd foto’s en objecten schijnen een nieuw licht op zijn favoriete genres: portretten, zelfportretten, naakten en stillevens.

9 mrt 2017 - 28 jun 2017 Ari Bayuaji - No place like home

Ari Bayuaji - No place like home

Ari Bayuaji woont in Canada, komt oorspronkelijk uit Indonesië en reist als kunstenaar de hele wereld over. Onderweg verzamelt hij materiaal en doet hij aan de hand van culturele gewoontes en gebruiken inspiratie op voor nieuw werk. Voor Kunsthal Light #16 neemt hij twee weken lang zijn intrek in hal 6. De lange, smalle hellingbaan met etalagefunctie tovert hij in die periode om tot een ‘thuis’ voor zichzelf, bezoekers en toevallige voorbijgangers. Met driedimensionale sculpturen, schilderijen, tekeningen en foto’s maakt hij een totaal installatie waarin veel verwijzingen zitten naar plekken op de wereld waar hij is geweest en materialen waarvan mensen hun ‘thuis’ maken.

Kunsthal Light creëert kansen voor talentvolle kunstenaars. De spotlight is gericht op ‘modern muralists', urban-, en striptekenaars, conceptuele kunst en installaties. Kunstenaars krijgen de vrije hand om in de etalage langs de hellingbaan een ‘site-specific' werk te maken.

18 mrt 2017 - 18 jun 2017 Tussen twee werelden

Tussen twee werelden

In 1906 vertrekt de Amsterdamse Wim Millenaar (1887-1955) als sergeant van de koloniale troepen naar Java. Hij huwt de Javaanse Elisabeth Loen en legt zijn levensverhaal met een fototoestel vast in maar liefst 7.777 familiekiekjes. In 1932 keert Millenaar met vrouw en zes kinderen terug naar Nederland. De tentoonstelling Tussen twee werelden in de Kunsthal Rotterdam biedt een fascinerende kijk op het wel en wee van een familie die – net als vele anderen – tussen twee culturen leeft. Millenaar heeft zijn persoonlijke geschiedenis met veel aandacht vastgelegd om zijn periode in voormalig Nederlands-Indië met familie in Nederland te delen. Van het dagelijks leven in Nederlands-Indië, de viering van het Sinterklaasfeest aldaar tot en met Millenaars werkzame leven in Nederland in dienst van Conimex. Van de duizenden foto’s die hij in ruim veertig jaar maakt zijn nagenoeg alle negatieven van uitmuntende kwaliteit. De foto’s lezen als een dagboek uit een verloren tijd.

Museuminformatie

Kunsthal  Rotterdam

Kunsthal Rotterdam

Een bezoek aan de Kunsthal is een boeiende tocht langs oude meesters, vergeten culturen, fascinerende foto's, vernieuwend design en hedendaagse kunst. Omdat er altijd meerdere exposities tegelijk zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen. De Kunsthal laat cultuur in de meest brede betekenis van het woord zien, van elitair tot populair. In totaal beschikt de Kunsthal over 3300 m2 tentoonstellingsruimte in een opvallend gebouw, ontworpen door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas. De Kunsthal heeft zoals bekend geen vaste collectie.

beeld: Ossip van Duivenbode

Openingstijden

di t/m za 10-17 u, zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,  t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 18 jaar € 2, CJP / studenten (t/m 26 jr) € 6, groepen > 15 pers € 9 p.p

Museumparkticket: € 27,50 (geldig bij het Chabot Museum, Museum Boijmans van Beuningen, Het Nieuwe Instituut, het Natuurhistorisch en de Kunsthal)

 


Museumkaart geldig