Kröller-Müller Museum

Beweging en snelheid van een passerende auto

Pronkstuk

Beweging en snelheid van een passerende auto

In Paravento con linea di velocità verbeeldt Giacomo Balla de beweging en snelheid van een passerende automobiel in een abstracte, dynamische arabesk. Voor- en achterzijde van het kamerscherm laten twee fasen zien. Aan de voorkant komt het voertuig eraan: de directe sensatie voor oog en oor wordt weergegeven in de scherpe, fel roze en rode lijnen die het groene golvende landschap en de intens blauwe lucht doorsnijden. Aan de achterkant is de auto voorbij gekomen. De linea di velocità splitst op, wordt zachter van kleur en belijning en vervliegt in de ruimte. Het geluid sterft uit. De rust keert weer. Deze aanwinst is belangrijk ons museum, want door eerdere aanwinsten van o.a. Umberto Boccioni en Alexander Bogomazov kunnen wij nu als enig museum in Nederland het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis laten zien.

Delen

Exposities

24 sep 2016 - 9 apr 2017 De vroege Van Gogh

De vroege Van Gogh

Toen Vincent van Gogh besloot kunstenaar te worden, en zichzelf leerde tekenen en schilderen, richtte hij zijn blik op de mensen die hard moesten werken voor hun brood, in schamele werkplaatsen en op boerenakkers in weer en wind. Van Gogh wilde met zijn afbeeldingen ‘uit het volk voor het volk’ oprecht uitdrukking geven aan zijn mededogen met hun bestaan. In de tentoonstelling zijn ruim 120 werken uit de periode 1880-1885 te zien, becommentarieerd met citaten uit zijn brieven. De nadruk ligt op Van Goghs tekeningen. Juist daarin is goed te zien hoe hij worstelde om de techniek te leren beheersen en volume en beweging in zijn figuren te brengen.

26 nov 2016 - 23 apr 2017 Move On

Move On

In Move On zie je sculpturen die soms letterlijk, vaak denkbeeldig, kunnen bewegen. Te zien zijn werken uit de collectie van Gerrit van Bakel (1943-1984), Tom Claassen (1964), Constant (1920-2005), Martin van Oel (1967), Panamarenko (1940) en Carel Visser (1928-2015).

18 feb 2017 - 9 jul 2017 Ger van Elk

Ger van Elk

Ger van Elk (1941-2014) – te zien in het Kröller-Müller Museum – wordt beschouwd als een van de pioniers van de conceptuele kunst in Nederland, samen met zijn generatiegenoten Jan Dibbets, Marinus Boezem en Stanley Brouwn. Maar anders dan bij de ‘strenge’ conceptuele kunst speelt voor Van Elk, naast het idee, de uitvoering van een kunstwerk een belangrijke rol. De conventies van de kunstgeschiedenis en de manier waarop de werkelijkheid wordt weergegeven vormen een constante thematiek voor Van Elk. In vernuftige ensceneringen en met veel humor en relativering ondergraaft hij de traditionele scheidslijnen tussen schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie en tussen twee- en driedimensionaal.

Museuminformatie

Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum

Een bezoek aan het Kröller-Müller Museum is een belevenis. Een ontdekkingstocht die al begint bij de entree van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 kocht zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan. Dat maakt haar verzameling tot de een van de grootste privécollecties van de twintigste eeuw.
 
Het Kröller-Müller Museum bezit met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Het museum is omgeven door een buitenzaal van 25 hectare. Verspreid door de tuin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet en van Marta Pan tot Pierre Huyghe.
 

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 10-17 u, beeldentuin 10-16.30 u
gesloten op 1 jan

Entree - Toegangsprijzen

Het museum ligt midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Daarom betaal je als museumbezoeker ook entree voor het park. Dat geldt ook voor Museumkaarthouders. Zie website voor actuele tarieven.


Museumkaart geldig