Lucebert. Tuinbeest

Pronkstuk

Lucebert. Tuinbeest

Het grillige beest van Lucebert – officieel Zonder Titel –  in onze beeldentuin staat kleurrijk en speels aan de rand van het gazon, recht tegenover het terras. Lucebert (1924-1994) is één van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Bijna veertig jaar had hij zijn atelier in Bergen. Halverwege de jaren vijftig woonde hij ook enige tijd in de villa die nu onderdeel vormt van KRANENBURGH.
 
Lucebert – pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk – werkte in allerlei disciplines. Behalve beelden maakte hij schilderijen en tekeningen. Hij was ook dichter. Zijn nagebouwde atelier in Bergen was drie jaar geleden te zien in KRANENBURGH. Alsof de kunstenaar zó kon binnen lopen. Zijn pronkbeest in de tuin is uit 1994.
 
Fotografie: Peter H. Toxopeus
 
 

Delen

Exposities

18 jun 2017 - 24 sep 2017 Het Zalig Nietsdoen

Het Zalig Nietsdoen

Kunnen we vandaag de dag nog wel gewoon lekker lummelen en de tijd loslaten? In een wereld vol prestatiedruk, sociale verplichtingen, Facebook en Snapchat lijkt voor veel mensen de ‘uitknop’ zoek. Met de tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen wil museum Kranenburgh zijn bezoekers deze zomer een heerlijke oefening bieden in echte vrije tijd. Gastcurator en tentoonstellingsmaker Eelco van der Lingen koos voor hedendaagse kunst die je niet alleen bekijkt, maar ook aan den lijve ondergaat. Werk van bijna twintig kunstenaars daagt je uit om het echte nietsdoen te ontdekken. Kranenburgh staat 3 maanden lang volledig in het teken van onthaasting en overgave aan het dolce far niente.

5 mrt 2017 - 5 jun 2017 Kunst = een veelkoppige draak

Kunst = een veelkoppige draak

Spraakmakende kunstenaars als Charley Toorop en Lucebert stonden aan de wieg van KunstenaarsCentrumBergen (KCB). De vereniging biedt sinds 1947 een podium aan beeldend kunstenaars die in Bergen wonen, werken of er een bijzondere band mee hebben. Om zijn 70-jarig jubileum te vieren komt het KCB dit voorjaar met de manifestatie Kunst = een veelkoppige draak. De leden van het KCB zijn met meer dan 120 kunstwerken vertegenwoordigd in de tentoonstelling die alle zalen van Kranenburgh vult. Een caleidoscoop van disciplines, technieken en materialen maakt je deelgenoot van de bijzondere wisselwerking tussen de kunstenaars  en ook van het kunstzinnig klimaat in Bergen en de regio. Beroemde oud-leden als Lucebert en Constant, maar ook ereleden Kees de Kort en Gerard van der Leeden zijn vertegenwoordigd. In de oudbouw laat het KCB werk zien van leden die inspiratie putten uit de Bergense School.

Museuminformatie

Kranenburgh

Kranenburgh

KRANENBURGH is de culturele buitenplaats in Bergen! Prikkelende  tentoonstellingen, een spannend podiumprogramma en tal van educatieve activiteiten maken een bezoek tot een avontuur voor jong en oud. Het is dé plek waar je de schoonheid van Bergen kunst zien, beleven en vieren. KRANENBURGH presenteert tentoonstellingen, concerten en allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, muziek, theater, dans, literatuur en natuur. Ook is de Kunstuitleen hier gevestigd. KRANENBURGH is een ontmoetingsplaats en inspiratiebron, waar vriendschap en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. 

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 16 jaar gratis, CJP / studenten € 2,50


Museumkaart geldig