Uniek Bruder draaiorgel

Pronkstuk

Uniek Bruder draaiorgel

Dit fraaie, oude draaiorgel is gemaakt door de Bruder dynastie uit Waldkirch in het Zwarte Woud. De families Bruder maakten van 1834 tot 1941 vele fraaie orgels. Ons orgel stamt uit 1895 en is een van de weinige nog bestaande straatorgels waarbij de orgelpijpen worden bespeeld via een houten cilinder. Hierop staan negen verschillende melodieën. Het verschuiven van de cilinder gebeurt handmatig, en ook het instrument zelf wordt – via een draaiwiel – met de hand aangedreven. Dit orgel is een van de topstukken van het museum: het is het enige Bruderorgel dat nog een cilinder heeft en geen orgelboek. Orgelboeken zijn in 1892 uitgevonden door Gavioli.

 

Delen

Exposities

28 mrt 2015 - heden 70 jaar vrijheid

70 jaar vrijheid

Sinds 1945 zijn vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend en moet er nog steeds op allerlei plekken op de wereld voor worden gevochten, zoals dat ook vóór 1945 het geval was. De expositie 70 jaar vrijheid toont dan ook niet alleen tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan de missies van onze eigen (ook Bennekomse) blauwhelmen.
 

18 feb 2017 - 12 mei 2017 Mooi zijn

Mooi zijn

Mooi willen zijn is van alle tijden. In de prehistorie verfraaiden mensen zich al met armbanden, kettingen en andere sieraden. Vaak kwamen deze rechtstreeks uit de natuur: glimmende steentjes, bloemen, dierenbotjes en ga zo maar door. De expositie Mooi zijn bestaat uit accessoires waarmee de mens zichzelf verfraait in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Oude en nieuwe voorwerpen én foto's daarvan, afkomstig van een aantal verzamelaars en kunstenaars, waaronder Margo Nelissen en Jacqueline van Bergeijk: een lust voor het oog!
 

Museuminformatie

Kijk- en Luistermuseum

Kijk- en Luistermuseum

Hoe maakte men mechanische muziek in huis of de danszaal toen er nog geen grammofoon, radio of cd-speler bestond? Het Kijk- en Luistermuseum geeft antwoord op die vraag. Kijk én luister!
De collectie bestaat uit mechanische muziekinstrumenten uit de 19e eeuw. Deze instrumenten worden met een veerwerk opgewonden of met de hand bewogen. Denk aan zingende vogels, bewegende en muziekmakende figuren als een goochelaar en banjospeler, pianola’s en draaiorgels. Onder de speeldozen bevindt zich een zeldzaam Amabile Harmonium, een van de drie enige nog spelende exemplaren. De gids demonstreert tijdens de rondleidingen de instrumenten.

Openingstijden

di t/m za 14-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr, 5 mei + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 11 jaar € 3, 65+ € 4


Museumkaart geldig

Activiteit

Restauratie bekijken en zelf een muziekstuk maken

Restauratie bekijken en zelf een muziekstuk maken

Za 8 april 10-17 uur & zo 9 april, 14-17 uur: Demonstratie restauratie van mechanische muziekinstrumenten. Het museum heeft zo'n 250 muziekspeeldozen, -kasten, orgels en muziekautomaten. Hiermee konden de mensen vroeger, toen er nog geen elektriciteit was, genieten van muziek, zonder zelf een instrument te hoeven bespelen. Radio, tv en streaming bestonden toen nog niet. U kunt nu zien is hoe wij onze zelf spelende muziekinstrumenten onderhouden en restaureren.

Za 8 april 10-17 uur & zo 9 april, 14-17 uur: Kinderen kunnen zelf een muziekstuk maken. Doe een speurtocht door het museum. Componeer zo je eigen muziekstukje en speel het af op een pling-plong speeldoos!

De entreeprijs is op 8 & 9 april slechts € 2.