Keramiekmuseum Princessehof

​Twee zeldzame Kakiemon plastieken

Pronkstuk

​Twee zeldzame Kakiemon plastieken

Deze figuren uit Japan staan bekend als bijin – mooie elegante vrouw. Op schilderingen en poppen uit de 17e eeuw was dit een populair thema. Hooggeplaatste courtisanes vormden de inspiratie voor deze aantrekkelijke vrouwen. De productietechniek van Kakiemon porselein dateert uit de 17e eeuw. Pottenbakkers in deze traditie hadden hun werkplaats in Arita, op het eiland Kyushu. Hier was de juiste klei aanwezig, die zorgt voor de kenmerkende witte kleur waar Kakiemon om bekend staat. Deze bijin zijn erg zeldzaam en verkeren in zeer goede staat. Binnen Europa zijn slechts drie musea met bijin van dit Japanse porselein in de collectie, waarvan het Princessehof er één is.

Delen

Exposities

27 aug 2016 - 9 jul 2017 Sexy Ceramics

Sexy Ceramics

Klassieke Griekse vazen, verfijnd Aziatisch porselein en hedendaagse keramiek van onder anderen Louise Bourgeois en Jessica Harrison. Sexy Ceramics neemt de kijker mee in de wereld van seks en verleiding. De tentoonstelling doorloopt de fases van het liefdesspel, van de eerste aanraking en voorzichtige hofmakerij tot expliciete seks. Er is aandacht voor verborgen symbolen, suggestieve vormen en expliciete objecten, maar ook voor de sensualiteit van het materiaal klei zelf. Hoe verder men in de tentoonstelling komt, des te heviger de fantasie wordt geprikkeld. Met een peepshow als vierde en laatste zaal (16+), werkt de tentoonstelling toe naar een hoogtepunt.

1 apr 2017 - 8 okt 2017 Anne Wenzel. Chasing silence

Anne Wenzel. Chasing silence

Keramiekmuseum Princessehof presenteert Anne Wenzel: Chasing silence. Wenzel maakt beelden van vogels die verstild op een enorme tafel liggen. Hun donkere veren schitteren en glanzen. Zelfs in de nabijheid van de dood bezitten de vogels kracht en schoonheid. In vanitasstillevens staan de dood en de vergankelijkheid van het leven centraal, in de schilderkunst vaak geïllustreerd met schedels, gedoofde kaarsen en verwelkte bloemen. Wenzel brengt met haar keramisch werk een ode aan dit thema. Bijzonder is de donkere en toch kleurrijke uitstraling van de beelden. Om dit te bereiken stookte Anne Wenzel de beelden raku. Bij deze techniek worden de roodgloeiende beelden met houtsnippers verstikt. Hierdoor verandert de witte klei in een diep zwart. Het glazuur ontwikkelt juist een rijke schakering aan kleuren. De vogels herrijzen als een feniks uit de duisternis.

4 feb 2017 - 5 nov 2017 Design 2 - Licht

Design 2 - Licht

In Design#2: Licht demonstreren vijf ontwerpers hoe zij keramiek en licht combineren en tot een schitterend schouwspel komen. Er zijn hangende en staande lampen te zien, maar ook projecties op porselein en een gigantische lichtgevende installatie.

Design#2: Licht is onderdeel van Het Stijljaar, waarmee het honderdjarig bestaan van De Stijl wordt gevierd. Zowel De Stijl als Dutch Design hebben als doelstelling de samenleving van de toekomst vorm te geven. Beide stromingen streven een betere samenleving na met optimisme en humor. Waar De Stijl zich vooral richt op eenvoud, doet Dutch Design dat vooral op verscheidenheid.

Museuminformatie

Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof is beroemd vanwege de collecties Aziatische, Europese en moderne keramiek. Al dit moois wordt getoond in het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau. Het museum bezit de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau- en art deco-keramiek uit de periode 1880-1930. Een van de hoogtepunten is een plastiek van Karel Appel. Ook presenteert Keramiekmuseum Princessehof wisselende exposities. Die geven een verrassende kijk geven op de veelzijdigheid van porselein, aardewerk en steengoed.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar / CJP € 10, Museumkaart € 2


Museumkaart geldig