Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

De Pipiranha, ons keramiekmonster

Pronkstuk

De Pipiranha, ons keramiekmonster

Een moderne Jeroen Bosch zwemt door ons keramiekcentrum! Deze kolossale vis (bijna  2 meter!) weet al 15 jaar onze bezoekers te imponeren. Ze geloven niet dat hij helemaal van klei is gemaakt en ontdekken als ze langer kijken dat er een urinoir in zijn bek verwerkt is. Daarom is zijn naam 'Pipiranha'. Zijn maker, de Franse kunstenaar Jean Fontaine, is bezeten van motoren en machine onderdelen. Hij maakt er keramische afgietsels van en bouwt fantasievolle sculpturen – half mens, half machine. Of zoals in dit geval half dier, half mens. Niet bang om dit monster recht in zijn bek te kijken? Kom langs en beleef ook onze andere keramische kunst. Van urnen uit 5000 v. Chr. tot moderne kunst van gerenommeerde kunstenaars.  

Delen

Exposities

12 mei 2017 - 10 sep 2017 Wild Things

Wild Things

Bij Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen gaat het er deze zomer wild aan toe. In de tentoonstelling Wild Things is sculpturaal werk te zien, gemaakt door hedendaagse kunstenaars uit Nederland en de rest van Europa. Al het getoonde werk is geïnspireerd op wilde, beestachtige zaken. Van dieren, tot insecten, tot monsters en andere kruipende wezens.

De deelnemende kunstenaars zijn: Catherine Chaillou (FA); Aare Freimann (Estland); Peter Hiemstra (NL); Anna Dorothea Klug (DE); Gareth Nash (UK). Marieke Ringel (DE); Beate Reinheimer(NL/DE); Emma Rodgers (UK), Ülle Sink (Estland) en Ross de Wayne Campbell (DE/USA).

Museuminformatie

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

Keramiekcentrum Tiendschuur staat op het landgoed van kasteel Holtmühle. Dit kastelencomplex is als een van de weinige in Nederland geheel bewaard gebleven met tiendschuur, kasteelpoorten, tuinen, vijvers en landerijen. De Tiendschuur toont zowel historisch als hedendaags keramisch werk. De historische collectie biedt een boeiende blik op de Tegelse kleiwaren-nijverheid door de eeuwen heen. Zie de ontwikkeling van de grof-keramische industrie en het beroemde Tegels zwartgoed. Maak kennis met de typische Tegelse drie-kleurentechniek, waarbij gele, witte en donkerbruine klei werd aangebracht op rode klei.

Openingstijden

di t/m zo, 11-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 12 jaar gratis


Museumkaart geldig

Activiteit

Diverse activiteiten

Diverse activiteiten

Di 4 – zo 9 april, 11 uur: Start nieuwe tijdelijke expositie van aspergeschalen, verzameld door voormalig topkok Herman van Ham.

Za 8 april, 14 uur: Raku stook en naked raku stook te zien op het voorplein tijdens workshop door Carla de Vrijer en cursisten.