Kempenmuseum De Acht Zaligheden

Het eenvoudige boerenleven

Pronkstuk

Het eenvoudige boerenleven

Hij kwam er speciaal voor naar de Kempen: het onbedorven, eenvoudige, boerenleven. Geen treinen, geen rokende schoorstenen, geen industriële revolutie. De Belgische schilder Joseph Gindra (1862-1938) ‘vluchtte’ naar de Kempen waar de tijd nog stil leek te staan. Op romantische wijze schilderde hij typische boerentafereeltjes. De boer of herder in dit schilderij staart dromend voor zich uit en geniet van zijn eenvoudige leven. Hij kan echter nog niet bevroeden welke ontwikkelingen er aankomen. Eerst het prikkeldraad dat hem werkloos maakte. Later machines en kunstmest. En nu – ruim 100 jaar later – is zijn regio één van de slimste regio’s ter wereld. Het ideaalbeeld van Joseph Gindra is verdwenen, de Kempen is nu vooruitstrevend en innovatief. Waar dromen al niet toe kunnen leiden…

Delen

Museuminformatie

Kempenmuseum De Acht Zaligheden

Kempenmuseum De Acht Zaligheden

In Eersel aan de Kapelweg vindt u een prachtige 100 jaar oude langgevelboerderij. Hier is het pareltje van de Kempen gevestigd. De authentieke boerderij met heerlijke moestuin, geurige kruidentuin en rustgevende boomgaard toont het leven van de Contente mens. Deze ontwikkelde zich in de loop der jaren van keuterboer tot agrarisch manager en van smokkelaar tot sigarenindustrieel. Ontdek de boeren woning, zoek de schuilkelder, bewonder de tentoonstellingen en wordt ondergedompeld in het leven van een eeuw geleden. Dit prachtige verhaal van de Kempische mens wordt op een interactieve wijze verteld, maar u kunt zelf ook aan de slag. Maak een sigaar op authentieke wijze of test de Oudhollandse spelen in de buitenlucht of in het ‘Speulhuis’. Houd de kalender in de gaten, door het jaar heen zijn er allerlei leuke activiteiten en evenementen.
 

Openingstijden

ma t/m vri 10-17 u, za + zo, 13-17 u
gesloten op 1 jan, Carnaval (za + zo), 25 dec
groepen op afspraak

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 14 jaar – onder begeleiding – gratis


Museumkaart geldig

Activiteit

Kunstmarkt

Kunstmarkt

Zo 9 april, 11-17 uur: Kunstmarkt. Circa 25 standhouders zijn verspreid over het voorplein en de gezellige tuin, waar de bezoekers kennismaken met hun prachtige kunst; o.a. schilderijen, sieraden, en beelden. Daarnaast zijn er volop kunstenaars actief met diverse demonstraties, geheel in het teken van De Stijl. De hele dag zijn er muzikale optredens én u kunt de prachtige tentoonstelling van Kempische kunstenaars in De Stijl bekijken. Uiteraard is er ook lekker eten en voor de kinderen zijn er leuke activiteiten.