Katwijks Museum

​De Peutingerkaart

Pronkstuk

​De Peutingerkaart

De oorspronkelijke kaart is een Romeinse reiskaart uit de 3e en 4e eeuw die wordt toegeschreven aan de Romeinse geograaf Agrippa. De Peutinger kaart is een kopie van deze kaart en geeft op een schematische wijze de landroutes met afstanden weer tussen de belangrijke plaatsen in het Romeinse Rijk weer. Katwijk en Valkenburg worden als deel van het Romeinse Rijk op deze kaart vermeld als respectievelijk Lugdunum en Praetorium Agrippinae, op de kaart gelegen tussen de Rijn en de Maas. De kopie (8 kaarten in vier passe-partouts) is een uitgave van Petrus Bertius bij Isaak Elsevier uit 1618/1619. Er zijn slechts drie kopieën bekend. 

Delen

Exposities

14 mrt 2017 - 17 jun 2017 Katwijkse Buurtjes en Straatjes

Katwijkse Buurtjes en Straatjes

In de 17e eeuw werd Katwijk al bezocht door landschap- en stadsschilders als Jacob van Ruisdael en Jan van Goyen. Met de komst van D.A.C. Artz in 1870 en B.J. Blommers in 1898 kwam er, mede dankzij de goede verbinding met het achterland en de relatieve rust ten opzichte van Scheveningen, een ware toeloop van kunstschilders op gang. Zo ontstond er in Katwijk een kunstenaarskolonie. De Eerste Wereldoorlog en het verdwijnen van de bomschuiten op het strand, deed de interesse bij de kunstenaars voor Katwijk afnemen. Met de tentoonstelling Katwijkse Buurtjes en Straatjes wil het Katwijks Museum het verhaal van Katwijk als kunstenaarsdorp aan de hand van schilderijen van toen en foto’s van nu onder de aandacht brengen.

Museuminformatie

Katwijks Museum

Katwijks Museum

Het Katwijks Museum combineert een bijzondere internationale collectie schilderijen met een fraaie verzameling lokale en streekgebonden bezienswaardigheden. Natuurlijk ontbreekt ook de visserij niet. Het museum heeft een flinke schilderijencollectie uit de kunstenaarskolonie die in het begin van de 20ste eeuw in Katwijk ontstond. In de monumentale rederswoning bevinden zich de herenkamer van de reder en het boudoir van de redersvrouw, ingericht met het authentieke interieur. Een pronkstuk is de Kaart van (Konrad) Peutinger, een middeleeuwse kopie van een Romeinse reiskaart. Die toont aan dat Katwijk ooit een belangrijke Romeinse vesting was.

Openingstijden

di t/m za 10-17 u
gesloten op feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6,50, t/m 12 jaar / CJP € 2, 65+ € 5,50

 


Museumkaart geldig