Kasteel Duivenvoorde

Schelfhout is weer thuis

Pronkstuk

Schelfhout is weer thuis

Tot twee keer toe wist de Vereniging Rembrandt werk uit de voormalige collectie Steengracht van Duivenvoorde voor Nederlands publiek bezit te verwerven. De eerste keer was in 1913, toen in Parijs zes oude meesters uit deze collectie werden aangekocht voor het Mauritshuis. In 2015 lukte het, samen met andere fondsen en particulieren, opnieuw. Schaatsers bij een Hollandse stad (1857) van de Haagse romantische landschapschilder Andreas Schelfhout, maar liefst 1 bij 1,5 meter groot, pronkt weer op Duivenvoorde. Het werd in 1857 direct door de familie bij de kunstenaar gekocht en raakte na 1913 op drift. Het tafereel spreekt enorm tot de verbeelding. Het ijs kraakt. Je voelt de kou. Jong en oud zwieren over het ijs, maken een babbeltje of warmen zich bij de koek en zopie. Een en al kijkplezier!

Delen

Exposities

8 apr 2017 - 29 okt 2017 Seasons op Duivenvoorde

Seasons op Duivenvoorde

De seizoenen in al hun veelkleurigheid zijn een bron van plezier en verwondering. De ontluikende natuur in de lente, de eindeloosheid van zomeravonden, de kleurenpracht van de herfst en de ouderwetse en lichamelijke sensatie van de winter. Duivenvoorde biedt het allemaal. Buiten in het Engelse landschapspark met de tastbare beleving van de seizoenen: kijken, ruiken, voelen en proeven. Maar ook binnen in huis. Mensen hebben altijd de natuur – en daarmee de seizoenen – in huis gebracht. De historische interieurs en collectie van Duivenvoorde tonen talrijke voorbeelden hiervan: bloem- en diermotieven op wandbekleding, keramiek, boek en prent, zomerse doorkijkjes op familieportretten of de seizoenen als zelfstandig thema van kunstvoorwerpen.

Naast de tentoonstelling is er een uitgebreide buitenprogrammering met een (familie)evenement rond elk seizoen.

Museuminformatie

Kasteel Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde

In de drukke Randstad ligt als een oase van rust: Kasteel Duivenvoorde. Binnen lijkt het alsof de bewoners even buiten zijn voor een wandeling. De vertrekken zijn ingericht alsof ze nog steeds bewoond worden. Een rondleiding voert langs sfeervolle vertrekken, waaronder de bibliotheek, een kabinet met goudleerbehang, de ‘Turkse’ Kamer, met sitsen wandbespanning en een authentieke mangelkamer. Aan de wanden hangen familieportretten en de vertrekken zijn gevuld met zilver, Delfts aardewerk en oosters en Europees porselein. Een rondleiding kan gevolgd worden door een wandeling door het Engelse landschapspark. Het park is het gehele jaar open, van 08.00 uur tot zonsondergang.

Openingstijden

16 apr t/m 29 okt: di t/m za rondleidingen om 14 en 15.30 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 16 jaar € 5


Museumkaart geldig