De kapel van Kasteel de Haar

Pronkstuk

De kapel van Kasteel de Haar

De eeuwenoude kapel

In een uitgestrekt park met waterpartijen en romantische stijltuinen ligt Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland, behorend tot de internationale top van historische buitenhuizen. Aan de voet van het kasteel ligt de bijbehorende, eeuwenoude kapel als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens. Voor het eerst sinds de grote restauratie in 1899 is de kapel tot 23 april 2017 geopend voor publiek. Een unieke kans om deze cultuurhistorische parel van binnen te bekijken. 

 

Delen

Exposities

1 feb 2017 - 23 apr 2017 Exclusieve openstelling kapel

Exclusieve openstelling kapel

Voor het eerst sinds de grote restauratie van De Haar aan het begin van deze eeuw, opent de kapel van Kasteel de Haar zijn deuren voor het publiek. De sfeervolle kapel wordt gekenmerkt door sereniteit en elegante eenvoud. De glas-in-loodramen, de middeleeuwse heiligenbeelden en de kleurige beschilderingen zorgen voor een heel bijzondere sfeer. Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besluit rond 1890 niet alleen zijn voorvaderlijk kasteel te laten herbouwen, maar tegelijkertijd ook de kapel als slotkapel te laten restaureren. Meesterarchitect Pierre Cuypers laat eerst de resten van kapel en toren consolideren totdat in 1894 het daadwerkelijke herstel wordt gestart. Het koor en het schip worden vrijwel vanaf de grond opgebouwd, terwijl in het transept nog oud muurwerk verwerkt wordt. Het geheel wordt in neogotische stijl uitgevoerd. De restauratie van de kapel wordt in 1899 afgerond.
 

Museuminformatie

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel in Nederland. Een bezoek aan Kasteel de Haar brengt u terug naar de hoogtijdagen van het kasteel en haar bewoners. Krijg een idee van de enorme rijkdom waarin de internationale jetset aan het begin van de 20e eeuw leefde. Verbaas u over de on-Nederlandse weelde. Het kasteel, de indrukwekkende collectie kunstschatten, het omringende park en het bijbehorende landgoed vormen een mooie eenheid voor een museumbezoek.

Openingstijden

kasteel: dagelijks, 11-17 u
park: dagelijks, 9-17 u
(weekend + feestdagen kunnen afwijkende openingstijden van toepassing zijn, klik hier voor actuele openingstijden).
gesloten op 1 jan, 27 apr + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 16, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 10,50
Een entreebewijs voor het kasteel geeft ook toegang tot het park.


Museumkaart geldig

Activiteit

Exclusieve rondleiding

Exclusieve rondleiding

3 t/m 7 april, 12.30-15.30 uur elk halfuur: Rondleiding door de kapel. De sfeervolle kapel uit 1420 is sinds kort te bewonderen. Hij kenmerkt zich door sereniteit en elegante eenvoud met glas-in-loodramen, middeleeuwse heiligenbeelden en kleurige beschilderingen.

Za 8 & zo 9 april, 12-16 uur: Kom zelfstandig de oude kapel bezoeken!