Kasteel Ammersoyen

17e eeuwse schoorsteenmantel

Pronkstuk

17e eeuwse schoorsteenmantel

Ons pronkstuk: de 17e-eeuwse schoorsteenmantel in de voormalige slaapkamer op de hoofdverdieping van kasteel Ammersoyen. De schouw in houtnerf is beschilderd met verguldsel. In 1994 konden we het portret van Anna van Renesse uit 1651 door Theodoor van Thulden (1606-1669) aankopen. Arthur de Woelmont, baron van Ammersoyen, had het in 1873 bij de verkoop van Ammersoyen mee naar België genomen. Sindsdien bleef het in bezit van zijn nazaten. Het schilderij is herplaatst op zijn oude plaats boven de schouw, die sinds 1873 leeg was achtergebleven.

Delen

Museuminformatie

Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen is één van de best bewaarde middeleeuwse burchten in Nederland. Wanneer u het rond 1300 gebouwde kasteel bezoekt, heeft u maar weinig fantasie nodig om u in de Middeleeuwen te wanen. U kunt het kasteel zelfstandig bekijken of deelnemen aan een rondleiding met een gids. Tijdens een rondgang ziet u onder meer de torenkamers, de ridderzaal en het vrouwenverblijf. Via trappen in metersdikke muren bereikt u de museumzolder waar de archeologische vondsten uit de gracht een beeld geven van de geschiedenis. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Op de museumzolder zijn allerlei leuke doe-activiteiten en in de wapenkamer kunnen ze onderdelen van een harnas uitproberen.

Openingstijden

nov t/m mrt wo + zo, 11-17 u
apr t/m okt di t/m zo, 11-17 u
schoolvakanties, zie website
gesloten op 1 jan, 26 feb, 3 jun, 25, 26 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 18 jaar € 5,25


Museumkaart geldig

Activiteit

Kasteelrondleiding

Kasteelrondleiding

Di 4 t/m zo 9 april: 11.30 uur: Kasteelrondleiding. Kom kijken in één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van ons land. De gids neemt u mee door het kasteel met onder meer torenkamers, muurtrappen in metersdikke muren en een imposante ridderzaal. Onderweg hoort u de mooiste verhalen uit de geschiedenis van Ammersoyen. Op de museumzolder kunt u de archeologische vondsten uit de gracht bekijken die een beeld geven van de kasteelbewoners door de eeuwen heen. Na afloop kunt u terecht in de taveerne of  een kijkje nemen in de kasteelwinkel. Duur:  60 à 75 minuten.

Meer informatie: www.glk.nl/ammersoyen
Reserveren is niet nodig
Entree: 9,50 euro, museumkaart gratis