Joods Historisch Museum

Nieuwe Amstelstraat 1 - 1011PL AMSTERDAM 020-5310310 http://www.jck.nl info@jck.nl
Samuel Jessurun de Mesquita, Rode ibis

Pronkstuk

Samuel Jessurun de Mesquita, Rode ibis

Een werk van Samuel Jessurun de Mesquita: Rode ibis. Een aquarel uit ca. 1910. Momenteel te zien in onze tijdelijke tentoonstelling.
 

Delen

Exposities

JHM Kindermuseum

JHM Kindermuseum

Het JHM Kindermuseum is gevestigd in een van de vier synagogen en bestaat uit drie etages die zijn ingericht als een huis van een joodse familie, de familie Hollander. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar kunnen er in de acht kamers van het huis op een speelse manier kennis maken met het joodse leven en de joodse tradities. Het JHM Kindermuseum organiseert regelmatig evenementen voor de hele familie in het Fiep Westendorp atelier. Hier kun je schilderen, dansen en knutselen. Ook kun je iedere dag meedoen met een spannende speurtocht door het museum.

19 dec 2016 - 17 apr 2017 Face it. Oordelen op 't eerste gezicht

Face it. Oordelen op 't eerste gezicht

Joden hebben een grote neus, Arabieren dragen een baard en Marokkanen en Surinamers praten ‘anders’. Dit is vaak het beeld dat mensen van deze groepen hebben, maar kloppen deze stereotypen? Waarom denken we in stereotypen en hoe fout is dat? Het Joods Historisch Museum laat zien hoe deze beeldvorming tot stand komt. De tentoonstelling Face it! Oordelen op 't eerste gezicht laat je op een interactieve manier jouw eigen en andermans vooroordelen zien.

23 jan 2017 - 11 jun 2017 Samuel Jessurun de Mesquita

Samuel Jessurun de Mesquita

Tekenaar, graficus en sierkunstenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944) werd tijdens zijn leven als kunstenaar en als leraar zeer gewaardeerd. Na zijn dood in de Tweede Wereldoorlog en door een drastisch veranderd kunstklimaat in de naoorlogse jaren raakte zijn werk enigszins uit het zicht. Het Joods Historisch Museum brengt de kunstenaar opnieuw onder de aandacht. De Mesquita’s inspiratiebronnen waren scènes uit het dagelijks leven, maar ook dieren en planten uit Artis, waar hij vlakbij woonde. Naast deze voorstellingen van dieren spelen ook De Mesquita’s vrij getekende sensitivistische werken een grote rol in zijn oeuvre. Dit zijn vluchtige, schetsmatige en vaak karikaturale tekeningen van mensachtige wezens. Ze werden aanvankelijk met gemengde gevoelens ontvangen, maar kregen later meer waardering.

Museuminformatie

Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum is een modern museum over het jodendom, dat is gevestigd in vier monumentale synagogen bij het Waterlooplein, in het hart van de oude jodenbuurt. In drie vaste opstellingen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar. Met schilderijen, tekeningen, gebruiksvoorwerpen, foto's, films en moderne 3D-presentaties kan het met recht een multimediaal museum genoemd worden, voor zowel jong als oud. Naast de drie vaste opstellingen, herbergt het JHM een Kindermuseum en zijn er altijd een of twee tijdelijke tentoonstellingen.

Het Joods Historisch Museum is, samen met het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum i.o., onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.

Openingstijden

dagelijks 11-17 u
25, 26 dec + 1 jan 12-17 u
gesloten op Joods Nieuwjaar, Grote Verzoendag + Koningsdag

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 12 jaar € 3,75, 13 t/m 17 / CJP € 7,50

(entreebewijs voor Joods Historisch Museum, JHM Kindermuseum, Portugese Synagoge en Hollandsche Schouwburg)


Museumkaart geldig