Japanmuseum SieboldHuis

Godenbeeld en spiegel

Pronkstuk

Godenbeeld en spiegel

Godenbeeld en spiegel 
 
Ontdek ons echte goud uit de collectie van Philipp Franz von Siebold. In de Panoramakamer vindt u een deel van zijn enorme collectie. Tussen de bijna 800 objecten staan de symbolen van twee religies gebroederlijk naast elkaar. De spiegel stond ooit op een Shintoïstisch altaar en symboliseert de zonnegodin. Daarnaast een draagbaar altaartje, met daarin een boeddhabeeldje. Deze voorwerpen staan naast elkaar, zoals in Japanse Shinto- en Boeddhistische tempels ook vaak bij elkaar staan.
 
 

Delen

Exposities

9 dec 2016 - 4 jun 2017 Casper Faassen

Casper Faassen

De tentoonstelling De dingen die voorbij gaan van Casper Faassen bestaat uit veertien werken geïnspireerd op de tijdelijkheid van het aardse waarin Faassen fotografie, schilderkunst en Japanse cultuur combineert. Faassens werk wordt gekenmerkt door een sterke lijnvoering, een prachtig lichtspel en een continu vernieuwende toepassing van materialen, technieken en disciplines zoals fotografie, schilderkunst, grafiek en beelden. Japanmuseum SieboldHuis heeft Faassen voor deze tentoonstelling de opdracht gegeven om zich te laten inspireren door de rijke Japanse cultuur en de vrouwen in de prenten van Utagawa Kunisada. In Japan duidt men de vergankelijkheid en de daarbij behorende emotie aan als mono no aware. Schoonheid en verval is een terugkerend onderwerp in het werk van Faassen.

17 mrt 2017 - 11 jun 2017 Ema. Tastbare gebeden

Ema. Tastbare gebeden

Japanmuseum SieboldHuis geeft een inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld met de tentoonstelling Ema; Tastbare gebeden. Ruim 200 ema uit een unieke particuliere verzameling worden voor het eerst aan het publiek tentoongesteld. Ema zijn kleine houten gebedsbordjes die bij Japanse tempels te koop zijn. Op de voorkant staat een afbeelding kenmerkend voor het onderwerp waarvoor gebeden wordt en op de achterkant is plaats voor het schrijven van een persoonlijke boodschap, wens of quote. Na het schrijven van de boodschap wordt het bordje bij de tempel geplaatst. De tentoonstelling toont specifiek ema met allerlei medische wensen voor mens en dier. Zoals genezing van hoor- en oogproblemen maar ook voor aandoeningen zoals aambeien. Het medische thema van deze tentoonstelling is op zijn plaats in Japanmuseum SieboldHuis, naamgever van het Japanmuseum arts Philipp Franz von Siebold heeft een belangrijke rol gespeeld in de medische wereld.

Museuminformatie

Japanmuseum SieboldHuis

Japanmuseum SieboldHuis

Japanmuseum SieboldHuis biedt het mooiste uit Japan in een Hollands historisch huis. Bekijk de prenten, fossielen, keramiek, geprepareerde dieren, oude landkaarten en andere schatten die in de 19e eeuw verzameld zijn door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. Bezoek ook de tijdelijke tentoonstellingen waarin Japanse kunst en cultuur te bewonderen zijn in Siebolds voormalige woonhuis.

Openingstijden

di-zo 10-17 u, 1 jan, 27 april, 3 okt + 25 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8, t/m 12 jaar gratis, CJP € 4,50, 65+ € 6,50


Museumkaart geldig