Ikonenmuseum Kampen

Icoon vol wonderen

Pronkstuk

Icoon vol wonderen

Een wonderverrichtende ikoon, een zegenkruis met relieken. Rondom een afbeelding van de Kruisiging van Christus, met een uitneembaar zegenkruis in het midden, zijn zestien taferelen geschilderd. Deze curieuze compositie, met taferelen die sowieso al weinig voorkomen op ikonen, lijkt op het eerste gezicht geschilderd in opdracht van iemand met uitgesproken wensen wat betreft naam- of patroonheiligen. Het zit anders. Van iedere afgebeelde heilige bevindt zich een reliek in het kruis, op te maken uit de Kerkslavische tekst onder het centrale vlak: Deze ikoon toont de afbeeldingen van die heiligen wier reliekfragmenten bewaard zijn in dit levenschenkende kruis van de Heer.

Delen

Exposities

8 okt 2016 - heden Goed Nieuws

Goed Nieuws

Geweld, ruzies, honger, economische malaise, tegenvallende sportprestaties en regenachtig weer – de dagelijkse nieuwsbulletins staan er vol mee. Ook op blogs en sociale media lijkt de meeste aandacht uit te gaan naar negatieve berichten. Dat vraagt om een tegenhanger. Door de eeuwen heen zijn mensen op zoek naar goed nieuws, naar lichtpuntjes in het duister. Goed nieuws doet namelijk hopen op betere tijden. De lichtvoetige tentoonstelling Goed Nieuws! bestaat uit ikonen waarin een positief bericht, een hoopvolle boodschap of een ander opbeurende gebeurtenis centraal staat. Op een speelse manier worden de thematiek van deze ikonen gerelateerd aan het hier en nu van onze maatschappij.
 

Museuminformatie

Ikonenmuseum Kampen

Ikonenmuseum Kampen

Het Ikonenmuseum Kampen onderscheidt zich van andere musea over christelijke en religieuze kunst door louter iconen te tonen. Ontdek hier wat een icoon is en welke stijlen er zijn. Ook wordt duidelijk wat iconen voor de mensen betekenden en welke rol ze nu nog vervullen.
De vaste tentoonstelling bestaat uit ongeveer 170 iconen, die regelmatig vanuit nieuwe invalshoeken worden gepresenteerd. Twee keer per jaar is er een tijdelijke expositie.

Openingstijden

di/wo 13-17 u,do t/mza 10-17, 1 jan, 30 apr, Hemelvaartsdag en 25, 26 en 31 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw €7, kind t/m 12 en vriend van museum gratis


Museumkaart geldig