Huis Van Gijn

17e eeuws wandtapijt

Pronkstuk

17e eeuws wandtapijt

De zaal van het voormalige woonhuis van Simon van Gijn (1836-1922) is de enige volledige intact gebleven 18e eeuwse ontvangstzaal met wandtapijten. Door de zorg en liefde van Van Gijn is deze kamer zo mooi bewaard gebleven. Het verhaal Il Pastor Fido, de trouwe herder, is eind 17e eeuw geschreven door de Italiaan Battista Guarini. Een in die tijd zeer populair tragikomisch herderspel over liefde, listen, misverstanden en offers. Alles komt uiteindelijk goed.

 

Delen

Museuminformatie

Huis Van Gijn

Huis Van Gijn

Het museum Huis Van Gijn is het monumentale huis van Simon van Gijn, bankier en hartstochtelijk verzamelaar. Bij testament bepaalde hij dat het een museum moest worden waar mensen konden genieten van mooie dingen. En dat kan hier zeker. Een rondgang door het huis verraadt Van Gijns brede belangstelling: van schilderijen, prenten, wapens en schepen tot meubels, zilver en keramiek. Op de speelgoedzolder is een unieke verzameling 19de-eeuws speelgoed te zien. Alles interesseerde Van Gijn en alles wat hij kocht kreeg een plaats in zijn huis. Maar niet álles in het museum is afkomstig van Van Gijn zelf. Zijn verzamelingen zijn samengevoegd met die van de Vereniging Oud-Dordrecht. De collectie groeit nog steeds.

Openingstijden

di-zo 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar € 3,50, CJP / student € 4 

Wilt u op een dag meerdere musea bezoeken? Met de combi-dagkaart heeft u voor slechts € 15 toegang tot Het Hof van Nederland, Huis Van Gijn én het Dordrechts Museum (13 t/m 18 jaar / CJP / cultuurkaart / student: € 7,50, < 13 jaar: gratis).
 


Museumkaart geldig