Hortus Botanicus Leiden

​Penisplant

Pronkstuk

​Penisplant

Penisplant
Als de Amorphophallus titanum bloeit staat de hele Hortus in Leiden in rep en roer. Rijen mensen willen deze bijzondere en vreselijk stinkende plant zien, omdat hij slechts een keer in de acht jaar bloeit. Bijna nooit zie je foto’s van deze plant als hij niet bloeit, want dan is hij maar weinig interessant. De Leidse Hortus vroeg fotograaf Rob Overmeer een aantal portretten te maken van de ‘kroonjuwelen uit Azië’. Geen opsmuk, geen gekunstelde setting, maar gewoon de plant in de Hortus zoals hij er dagelijks bij staat. Voor het 200-jarig bestaan van de botanische tuin in Bogor op Java, vroeger ’s lands Plantentuin te Buitenzorg, zet de Leidse Hortus de topstukken uit Zuidoost Azië in de schijnwerper. Deze parel op de kroon kan daar niet ontbreken, want zelfs buiten de bloeitijd is de Amorphophallus ontzettend de moeite waard.  

Delen

Exposities

14 apr 2017 - heden Kroonjuwelen uit Azië

Kroonjuwelen uit Azië

In 2017 is het 200 jaar geleden dat de botanische tuin in Bogor (Java), vroeger bekend als ’s lands plantentuin te Buitenzorg, werd aangelegd. Ook viert de Universiteit Leiden de opening van de Asian Library in het Leiden Asia Year, en is 2017 uitgeroepen tot jaar van de botanische tuin. Reden te over om de geurige en smakelijke gewassen in de tropische kassen in het zonnetje te zetten. De tentoonstelling Kroonjuwelen uit Azië laat u kennis maken met Bogor en Indonesië van 200 jaar geleden, met de eerste directeur en latere prefect van de Hortus Caspar Georg Carl Reinwardt, en met de Aziatische collectie die nog steeds een zwaartepunt vormt van de Hortus botanicus Leiden.
 

Museuminformatie

Hortus Botanicus Leiden

Hortus Botanicus Leiden

De studietuin van de Universiteit Leiden bestaat al sinds 1590 en enkele oude bomen herinneren nog aan vervlogen tijden. Ontdek bijvoorbeeld de Goudenregen, naar verluidt uit 1601, en de Tulpenboom uit omstreeks 1715. Uiteenlopende tuinen doen verwonderen over de rijke natuur. In het regenwoud is het vochtig en warm. Bananen groeien er, net als planten die grondstoffen leveren voor cola, chocolade of koffie. Als het schemert, gaat de Victoria amazonica open, de koningin der waterlelies. Voor bezoekers zonder hoogtevrees: bekijk in de wintertuin de vleesetende planten, die het goed doen in het licht onder het dak. Geniet van het uitzicht naar beneden en buiten.

Openingstijden

wintertijd: 1 nov t/m 31 mrt, di t/m zo: 10-16 u
zomertijd: 1 apr t/m 31 okt, dagelijks: 10-18 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50, 4 t/m 12 jaar / CJP € 3


Museumkaart geldig