Historische Tuin Aalsmeer

De grundel

Pronkstuk

De grundel

De grundel, een typisch Nederlands platbodem zeilschip, was de opvolger van de punter. Dat was een houten vaartuigje van ongeveer vijf meter lang. Zowel voor- als achtersteven was scherp gebouwd: puntig. Eeuwenlang werd de punter gebruikt door vissers, boeren en tuinders. In Aalsmeer sprak men ook van 'landschuit' of 'grondschuit' want hij moest een flinke berg- en werkruimte hebben. Langzaam maar zeker werd de punter vervangen door de grundel. Deze boot had dezelfde vorm, alleen was de achtersteven niet scherp maar plat. In de loop van de twintigste eeuw werden steeds vaker grundels als klein zeiljacht gebouwd. Eerst van hout, later ook van staal.

Delen

Museuminformatie

Historische Tuin Aalsmeer

Historische Tuin Aalsmeer

Aalsmeer is onlosmakelijk verbonden met bloemen en planten. Daar is een geschiedenis aan vooraf gegaan. Historische Tuin Aalsmeer neemt de bezoeker mee op reis naar het verleden, startend bij 1940 en vervolgens verder terug in de tijd. De reis eindigt bij het begin van de teelt van snijbloemen en potplanten in bakken en kassen.
In de veilingruimte doet de veilingklok uit de jaren dertig van de vroegere Aalsmeerse veiling Bloemenlust weer perfect dienst. De veilingmeester legt graag uit hoe het veilingsysteem werkt. Buiten is natuurlijk ook genoeg te zien in dit levende tuinbouwmuseum!

Openingstijden

half apr t/m half okt: di t/m zo 10-16.30 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 12 jaar gratis, 65+ € 3,50


Museumkaart geldig