Officieren van Oranje Vendel

Pronkstuk

Officieren van Oranje Vendel

Het schuttersstuk ‘De officieren van het Oranje Vendel’ werd in 1660 geschilderd door de Brielse schilder Maarten van der Fuijck. Het is meer dan vijf meter breed. Schutterijen waren een soort gewapende burgerwacht; de schutterstukken zijn een uniek Nederlands genre. Toen in 1795 de Fransen in Nederland de macht overnamen, werden de schutterijen opgeheven en hun schuttersstukken gingen verloren of werden verstopt. Er zijn in Nederland dan ook nog maar 125 schutterstukken bekend. In 1908 werden de drie schutterstukken van de Brielse Schutterij opgerold terug gevonden op de zolder van het Stadhuis. Ze zijn daarna gerestaureerd, maar in de loop van de tijd weer in verval geraakt. Het afgelopen jaar is ‘De officieren van het Oranje Vendel’ volledig gerestaureerd en in volle glorie te zien tijdens de Museumweek.

Delen

Museuminformatie

Historisch Museum Den Briel

Historisch Museum Den Briel

Op 1 april verloor Alva zijn bril luidt een bekende spreuk. Op die dag in 1572 veroverden de geuzen Brielle op de Spanjaarden. De Tachtigjarige Oorlog herleeft in Historisch Museum Den Briel. Maar er is meer te zien, te horen en te ervaren over die Tachtigjarige oorlog. Zo vertellen de dienaren van Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits over hun meesters, is er in de Waag aandacht voor de vieringen van 1 april 1572 en komen ook uit Brielle afkomstige zeehelden aan bod, onder wie Maarten Harpertszoon Tromp. Op de begane grond is een schatkamer ingericht vol geschiedenis.

Openingstijden

di-za 10-17 u, zo 13-17 u
elke wo vanaf 13 u gratis
gesloten op 1 jan, Pasen, 27 apr, Hemelvaart, 1e Pinksterdag, 25, 26 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, kind t/m 3 jaar / CJP gratis, 4 t/m 17 jaar € 2, 65+ € 3


Museumkaart geldig

Activiteit

Poseren met schutters, knutselen en rondleiding

Poseren met schutters, knutselen en rondleiding

Za 8 april, 13.30 uur: Poseren tussen de schutters! Stap tijdens het weekend van de museumweek in je favoriete schilderij van het museum! Altijd al eens tussen de stoere schutters van Brielle willen poseren of willen helpen de stad te bevrijden op 1 april 1572? Door middel van chromakey kun je onderdeel worden van je favoriete schilderij in het museum. Een professionele fotografe maakt en bewerkt de foto's.

Za 8 en zo 9 april: 14 uur: Gratis rondleiding langs de topstukken van het museum.

Za 8 en zo 9 april, v.a. 10 uur: Knutselactiviteiten kinderen. Ontwerp je eigen museum; hang hem vol met de mooiste schilderijen uit het museum, of maak je eigen kunstwerken!