Historisch Museum De Bevelanden

Schilderij van Abraham Calissendorff

Pronkstuk

Schilderij van Abraham Calissendorff

Onlangs verworven schilderij van Abraham Calissendorff, 1892. Een boer in Zuid-Bevelandse dracht. Met name mannenportretten met deze streekdracht zijn uitermate schaars. De jonge man is zelfbewust en schalks. Zijn pijp omgekeerd tussen de tanden, zijn mond in een lachje. Gouden keelknopen en zilveren ‘platte’ broekstukken naar Goes' modelspringen in het oog. Net als het paardemes, opzij in zijn broek. Wij zijn blij en trots dat we dit schilderij konden aankopen, dankzij bijdragen van het VSB-fonds, het S.Boonefonds, de Rabo Clubkascampagne, de Club van Honderd en De Vrienden van het museum.
 

Delen

Exposities

26 nov 2016 - 30 apr 2017 Het Boek der boeken

Het Boek der boeken

De tentoonstelling Het Boek der Boeken, Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen vertelt de ontwikkeling van de Bijbel aan de hand van talrijke exclusieve drukwerken. Er zijn zeer oude en zeldzame bijbels te zien uit de tijd kort na de uitvinding van de boekdrukkunst, maar ook tal van bijzondere exemplaren van latere datum. De banden van de bijbels zijn schitterend van eenvoud en weerspiegelen de rijke inhoud. Speciale aandacht krijgen bijzondere boekbanden, landkaarten, sierlijke teksten en fraaie illustraties. De tentoonstelling is aangevuld met Nederlandse tegels met Bijbelse taferelen.

Museuminformatie

Historisch Museum De Bevelanden

Historisch Museum De Bevelanden

Het Historisch Museum De Bevelanden is gevestigd in een voormalig klooster, dat ook lange tijd als weeshuis dienst deed. In het museum staat de geschiedenis van Noord- en Zuid-Beveland centraal. Op de benedenverdieping herleeft de geschiedenis van schutterijen. Op 4 levensgrote schilderijen is de oude schutterspracht te bewonderen. Op zolder toont het museum streekdrachten van de Bevelanden van de laatste 150 jaar. In wisselende exposities komen ook merklappen aan bod. Natuurlijk is er ook ruim aandacht voor het weeshuis dat in het gebouw gevestigd was. Verder zijn er tentoonstellingen over inpoldering en de stad Goes.

Openingstijden

ma t/m vrij 11-17 u, za + zo 13-17 u
gesloten op christelijke feestdagen, 1 jan, 27 apr + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 4


Museumkaart geldig

Activiteit

Bespreking schilderij en rondleiding langs de streekdrachten

Bespreking schilderij en rondleiding langs de streekdrachten

Za 8 en zo 9 april, 14-15 u & 15.30-16.30 u: Gratis rondleidingen met speciale aandacht voor de klederdrachten en het onlangs aangeworven schilderij van Abraham Calissendorff, 1892, van een boer in Zuid-Bevelandse dracht. Schilderijen met Bevelandse streekdracht, met name portretten van mannen, zijn uitermate schaars. Het museum is trots dat het dit schilderij, dankzij bijdragen van het VSB-fonds, het S.Boonefonds, de opbrengst van de Rabo Club-kascampagne, de Club van Honderd en De Vrienden van het museum, heeft kunnen aankopen!
 
Alléén op 8 & 9 april geldt voor alle bezoekers de groepsprijs van € 7,50