Het Scheepvaartmuseum

Pronkstuk uit de tentoonstelling Drijfveer

Pronkstuk

Pronkstuk uit de tentoonstelling Drijfveer

De tentoonstelling Drijfveer markeert het 100-jarig bestaan van de Vereeniging Nederlandsch Scheepvaart Museum. Eén van de hoogtepunten is het schilderij ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn’ uit 1664 van Reinier Nooms. Dit meesterwerk toont de oorlogsschepen op het water voor het huidige Scheepvaartmuseum. In 1656 nam de admiraliteit van Amsterdam het nieuwe zeemagazijn in gebruik als opslagplaats voor de uitrusting van de oorlogsvloot. Het schilderij toont Amsterdam als centrum van de 17de eeuwse scheepvaart, met de bedrijvigheid op de werven en de voorbereidingen op de Nederlands-Engelse zeeoorlogen.

 
 

Delen

Exposities

1 okt 2016 - 2 jul 2017 Drijfveer

Drijfveer

Wat hebben een reddingsvest van de Costa Concordia, een brief van Michiel de Ruyter uit 1657, Mesdags meesterwerk uit 1898 en een globe uit 1613 gemeen? Al deze werken zijn onderdeel van de unieke collectie van Het Scheepvaartmuseum. De verzamelgeschiedenis van het museum en zijn unieke objecten staan centraal in de tentoonstelling Drijfveer. De tentoonstelling vertelt waarom we verzamelen, aan de hand van de collectiegeschiedenis van Het Scheepvaartmuseum en 350 bijzondere objecten. Getoond worden mensen die willen pronken, moeten hamsteren, onsterfelijkheid ontlenen aan hun verzameling of een microkosmos creëren.

14 apr 2017 - 31 dec 2017 Blaeu's wereld in kaart

Blaeu's wereld in kaart

Eén van de absolute topstukken, de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648, is in Het Scheepvaartmuseum te zien. Deze wereldkaart met een formaat van 2 bij 3 meter, bood de meest actuele kennis van de wereld. Met een loep in de hand krijg je de gelegenheid om alle verrassende details op de kaart te ontdekken. Zo is de wereldkaart van Blaeu één van de eerste kaarten waar de kustlijn van Australië en Nieuw-Zeeland te zien is. Daarnaast maak je kennis met de westerse en superieure kijk op inboorlingen; kannibalen en een lama in Zuid-Amerika, olifanten in Afrika, zeemonsters en zeeslagen. Een echte ontdekkingsreis!

Teken mee
Heb jij de wereld al ontdekt? Laat je fantasie tot leven komen en teken (fantasie)dieren, schepen of monsters via een projector op een stuk karton die in de kaart komen te staan als een pop-up object. Teken mee aan de grootste wereldkaart ter wereld – voor iedereen die kan tekenen, van 3 t/m 99 jaar en ouder!

Wanneer?
Paasweekend, van zaterdag 15 april t/m maandag 17 april.
Hemelvaart: donderdag 25 t/m zondag 28 mei
Pinksteren: zaterdag 3 t/m maandag 5 juni
Van 12-16 uur
 

Museuminformatie

Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum

Hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald, dat is te zien in Het Scheepvaartmuseum. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je op je eigen manier vijfhonderd jaar maritieme geschiedenis. Sfeervolle objecttentoonstellingen laten het beste zien uit de vooraanstaande collectie. Er zijn speciale tentoonstellingen voor kinderen, zoals Zie je in de Gouden Eeuw en Het verhaal van de walvis. Niemand is te oud voor de spannende attractie De Zeereis en buiten ligt natuurlijk de replica van het beroemde VOC-schip Amsterdam. Het Scheepvaartmuseum is volledig vernieuwd en ademt nog steeds geschiedenis.

beeld: Eddo Hartmann

 

Openingstijden

dagelijks 9-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar / CJP / student € 7,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Verhaal op zaal

Verhaal op zaal

3 t/m 9 april, 12 uur: Verhaal op Zaal. Een historicus of museumgids vertelt over verborgen verhalen over het pronkstuk Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam (1664, Reinier Nooms, de Zeeman) en andere werken. Gratis met entreekaartje, ± 20 minuten. Aanmelden kan uitsluitend op de dag zelf bij de informatiebalie.