Ons vloeibare goud

Pronkstuk

Ons vloeibare goud

Honing heet niet voor niets ‘vloeibaar goud’: het is een prachtig product van grote waarde. De kracht van bijen is ook historische leiders niet ontgaan. Keizer Napoleon koos dit insect als symbool om zijn wapenrok en banier mee te versieren.
De bijen maken de honing aan in hun zogenaamde ‘honingmaag’ voor de constructie van de honingraat en de kraamkamer van de larven. Voor één kilo raat is vier tot zes kilo honing nodig! Wij mensen blijven het ook proberen, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om zelf honing te maken. Voor ons vloeibare goud blijken bijen onmisbaar.

 

Delen

Exposities

21 jan 2017 - 17 nov 2017 Oog in Oog met de Romeinen

Oog in Oog met de Romeinen

Rond 170 na Chr. hebben de Romeinen rondgedwaald op de Ermelose hei. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat deden ze hier? En wie troffen ze hier aan? Treed in de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen in Het Pakhuis in de voetsporen van de Romeinen. Ontdek hoe zwaar een militaire bepakking is en volg een opleiding tot Romeins soldaat. Hoe staat het met jouw ruimtelijk inzicht? Kan jij sommen maken op de abacus? Of ben jij meer te verleiden tot een bezoek aan de 'schoonheidssalon'? Huidschrapers, poeders en zalfjes: schoonheid was belangrijk voor de Romeinse vrouwen én mannen. Schuif tot slot aan voor een lesje Romeins koken. Wat een prachtige mozaïek ligt er op de vloer!

Museuminformatie

Het Pakhuis

Het Pakhuis

In museum Het Pakhuis kan je op ontdekkingsreis door het verre verleden van de Veluwe. Steek de handen uit de mouwen en ga als een echte archeoloog op zoek naar bodemschatten. In dit museum voor jong en oud kan je de botten van mammoeten, potscherven en vuurstenen niet alleen bekijken, maar ook voelen en ruiken! De vaste tentoonstelling laat de archeologische vondsten uit Ermelo en omgeving zien. Daar ontdek je ook het lijksilhouet Jantje dat in de jaren 50 op het Speulderveld in een grafheuvel is gevonden. In de schoolvakanties zijn er in het museum speciale activiteiten: speuren naar sporen met de boswachter, cupcakes versieren, of koekhuisjes maken bijvoorbeeld. De digitale speurtocht, die je in het museum kan volgen, maakt het bezoek een belevenis voor het hele gezin.

 

Openingstijden

apr t/m okt: di t/m za 10.30-16.30 u
nov t/m mrt: za 10.30-16.30 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 13 jaar € 2,50


Museumkaart geldig