Het Noordbrabants Museum

​Mater Amabilis

Pronkstuk

​Mater Amabilis

De Bossche kunstenaar Jacques Frenken (1929) is de eerste die, rond 1965, afgedankte heiligen onder handen neemt. Zijn sacrale pop-art behoort tot de iconen van de Nederlandse kunst. Deze ’Spenenmadonna’ Mater Amabilis van Frenken is onderdeel van onze veelzijdige collectie. Dit iconische werk is t/m 5 juni te zien in de tentoonstelling 'Verspijkerd en verzaagd. Hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst'. Het reliëf is een gipsafgietsel van een terracottabeeld van Andrea della Robbia (15e eeuw). De absurde hoeveelheid toegevoegde spenen geven het Moederschap een merkwaardige wending. Het goud versterkt de wereld van de kitsch. 

Delen

Exposities

18 feb 2017 - 5 jun 2017 Verspijkerd en verzaagd

Verspijkerd en verzaagd

Het Noordbrabants Museum brengt in de tentoonstelling Verspijkerd en verzaagd. Hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst werk van diverse kunstenaars bijeen die gipsen devotiebeelden transformeren tot kunstwerken. Centraal in de expositie staat het oeuvre van de Bossche kunstenaar Jacques Frenken, die rond 1965 als eerste de afgedankte heiligen onder handen neemt. Van deze pionier worden beelden getoond die zelden of niet eerder zijn geëxposeerd. Daarnaast zijn beelden, assemblages en installaties te zien van onder meer Marc Bijl, Alexander Schabracq, Henk Visch en Moniek Westerman. In totaal zijn circa 40 werken uit diverse Nederlandse collecties bijeengebracht die samen een overzicht vormen van vijf decennia hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst. Ze vertellen veel over onze veranderde kijk op het christendom in de laatste vijftig jaar.

11 feb 2017 - 14 mei 2017 De industriële natuur van Kranen-Gille

De industriële natuur van Kranen-Gille

In 2007 ontwerpen Jos Kranen en Johannes Gille de stoel A Forest Chair. Nog datzelfde jaar wordt de stoel getoond op designbeurzen in Milaan en Miami. Een vliegende start voor het design duo Kranen/Gille, dat in de daaropvolgende jaren vanuit hun studio in ’s‑Hertogenbosch met succes werkt aan een eigenzinnig oeuvre. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum toont Het Noordbrabants Museum De industriële natuur van Kranen/Gille, de eerste museale solotentoonstelling over het tweetal. Kranen/Gille tekent zelf voor het ontwerp van de tentoonstelling. Een mix van prototypes, vrij werk en producten voor design labels illustreren de hoogtepunten en ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar. In totaal zo’n 40 ontwerpen waaronder een nieuw, niet eerder getoond werk, een kroonluchter in de serie Plant.

28 jan 2017 - 14 mei 2017 Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog

Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog

Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdgebieden en wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? Het Noordbrabants Museum besteedt als eerste museum in Nederland uitgebreid aandacht aan deze boeiende jonge tak van het bodemonderzoek. Prehistorische skeletten, Romeinse slingerkogels, middeleeuws geschut, vuurwapens uit de Slag bij Arnhem, maar ook kleine alledaagse objecten uit Napoleontische legerkampen en Duitse concentratiekampen zijn te zien in Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog. Ieder voorwerp heeft zijn eigen, indringende verhaal, of het nu de geschonden schedel is van een gesneuvelde soldaat uit het beleg van Alkmaar, de begraven schatten van een Joodse familie die nooit is teruggekeerd, een gesmolten naaimachine uit een kelder in verwoest Nijmegen of een brief van een verontruste moeder aan haar dienstplichtige zoon tijdens de Koude Oorlog.
 

3 jun 2017 - 15 okt 2017 De jaren 80. Doemdenkers en positivo's

De jaren 80. Doemdenkers en positivo's

Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de val van de Berlijnse Muur, van Doe Maar tot Fame en van de Discman tot de Game Boy. Het is allemaal te herbeleven in de tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s in het Noordbrabants Museum. Met thema’s die uiteenlopen van politiek en innovaties tot muziek en sport is deze tentoonstelling een feest der herkenning voor iedere tiener die opgroeide in deze roerige tijden en diens ouders. De tentoonstelling is voor jong en oud! Kinderen en hun ouders kunnen opdrachten volbrengen met bijvoorbeeld de bekende toren van Pisa uit Ron’s Honeymoonquiz, dansen in de Silent Disco met jaren 80 hits en een Achterwerk in de Kast-filmpje maken.

Museuminformatie

Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum

Het museum toont kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Het gouvernementspaleis is in originele staat gerestaureerd, moderne uitbreidingen zorgen voor een spannende, nieuwe omgeving. Sprankelende presentaties geven een beeld van de rijkdom van Brabantse kunst, geschiedenis en cultuur. Veelzijdigheid en artistieke kwaliteit zijn de belangrijkste uitgangspunten. Te zien zijn presentaties rondom de Romeinen, Kunst tussen 1500 en 1800 en Kunst na 1800. Niet eerder had het Noordbrabants Museum zoveel ruimte om aandacht te besteden aan het cultuurhistorische verhaal van Brabant. Op 850 vierkante meter voert Het Verhaal van Brabant met een mix van kunstwerken en historische objecten de bezoeker mee naar de hoogte- en dieptepunten van het Brabantse verleden. Van de godsdiensttwisten in de zestiende eeuw tot Van Gogh. Van de stedelijke bloei ten tijde van Jheronimus Bosch tot de opkomst van industriesteden als Eindhoven en Oss. En zelfs met een blik op de toekomst. Van Vincent van Gogh, Brabants grootste kunstenaar, zijn negen schilderijen bijeengebracht, waaronder een vroeg Parijs zelfportret uit de collectie van het Van Gogh Museum.

Openingstijden

di t/m zo 11 – 17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12, tot 18 jaar gratis, CJP € 6, combikaart met SM's Stedelijk Museum € 15, CJP € 7,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Diverse activiteiten

Diverse activiteiten

Di 4 t/m zo 9 april, hele dag: Kinderen kunnen op onderzoek uit gaan met behulp van het FamilieDoeblad. Graaf in de tentoonstelling Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog in de opgravingsbak naar vondsten en rapporteer je bevindingen in een heus archeologisch rapport. Leuk voor het hele gezin!

Di 4 t/m zo 9 april, hele dag: Speurtocht voor de jongste bezoekers. Ze gaan op safari in het oudste gedeelte van het museum, het Paleis. In de schilderijen zitten dieren verstopt!Kunnen jullie ze vinden? De kinderen maken tekeningen van de dieren en puzzelen met de letters van de antwoorden.
 

Zo 9 apil, 14 uur: Gratis rondleiding Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog. Van tandenborstel tot vliegtuigmotor, van zilveren munt tot ontplofte zeemijn. Tijdens de rondleiding hoor je het achterliggende verhaal van de voorwerpen en komen de archeologische vondsten tot leven.  Wist je bijvoorbeeld dat het oude gedeelte van het museumgebouw in de Franse tijd dienst deed als veldhospitaal? De sporen daarvan zijn bewaard gebleven. De rondleider neemt je mee in de oorlogsarcheologie van steentijd tot de Tweede Wereldoorlog.

Zo 9 apil, 14 uur: Gratis combinatierondleiding door de tentoonstellingen Verspijkerd en verzaagd , waar je ziet hoe diverse kunstenaars gipsen devotiebeelden transformeren tot kunstwerken. Centraal staat het werk van Jacques Frenken, die rond 1965 als eerste afgedankte heiligenbeelden onder handen neemt, en De industriële natuur van Kranen/Gille met ontwerpen van eigenzinnig design van het duo Kranen/Gille: een mix van prototypes, vrij werk en producten voor design labels.

Je kunt op de dag zelf vooraf reserveren aan de balie van het museum. Eerder een plekje reserveren is niet mogelijk.