Het Nieuwe Instituut

​Ontwerpmaquette MVRDV, Markthal Rotterdam, 2004

Pronkstuk

​Ontwerpmaquette MVRDV, Markthal Rotterdam, 2004

Ontwerpmaquette MVRDV, Markthal Rotterdam, 2004
 
Het Nieuwe Instituut heeft een groot deel van de maquettecollectie van architectenbureau MVRDV verworven voor het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Wij zijn bezig met het onderzoek ten behoeve van de selectie, beschrijving en ontsluiting van de nieuwe collectie. Het gaat om ruim 300 maquettes, gemaakt tussen 1993 en 2008, waaronder bekende presentatiemaquettes van Eyebeam, de Brabant Library, het Expo paviljoen en de Markthal.

Delen

Exposities

27 jan 2017 - 25 jun 2017 Designing the Surface

Designing the Surface

Designing the Surface is een tentoonstelling waarin de laatste laag van producten de zintuigen prikkelt. Met oog voor detail onderzoeken de tentoonstellingsmakers een compendium van artefacten verdeeld over vijf verzamelingen: Luster (pracht), Patina (glans), Faux (vermomming), Teflon (afstoting) en Agency (strijdbaarheid). In de tentoonstelling toont Het Nieuwe Instituut de achterkant van de designindustrie. Oppervlakten van producten staan bol van tegenstellingen; het zijn symbolen van schone schijn en ontkenning. Stoelen liegen. Dashboards van auto’s bedriegen. Hét symbool van de tentoonstelling is een zuurspuwende fontein die in de loop van de tijd wegsmelt. De transformatie van producten wordt blootgelegd – producten die proberen te overleven in de wereld van design, waarin niets is wat het lijkt.

27 jan 2017 - 25 jun 2017 Architecture of Appropriation

Architecture of Appropriation

De kraakbeweging heeft een grote rol gespeeld in het ontwerp van het stedelijke weefsel en het huiselijke interieur. Met de inzet van ruimtelijke improvisatietechnieken en radicale subversieve tactieken ontwikkelden krakers alternatieven voor het dominante, marktgeoriënteerde woningbeleid met zijn masterplannen en conventionele ontwerpstrategieën. Vanuit de gedachte dat het recht op huisvesting, het recht op eigendom overstijgt. Om die nalatenschap van de kraakbeweging te erkennen, benadert Het Nieuwe Instituut kraken als een architectuurpraktijk. De eerste uitkomsten van dit onderzoek worden getoond in een ruimtelijke installatie van ontwerpbureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles], in combinatie met historisch materiaal van onder meer het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), enkele stadsarchieven, persoonlijke archieven van voormalige krakers en de collectie van Het Nieuwe Instituut. Architecture of Appropriation gaat nader in op thema’s als leegstand, eigendom en alternatieve woonvormen.

27 jan 2017 - 25 jun 2017 Sleep Mode. The Art of the Screensaver

Sleep Mode. The Art of the Screensaver

Internetkunstenaar Rafaël Rozendaal maakte een tentoonstelling over de verdwenen screensaver. Hij stelt de anonieme en vergankelijke rol van de screensaver aan de orde, en tegelijk zijn fascinatie voor het subversieve, speelse en diffuse karakter ervan. Hij dompelt de bezoeker onder in een ruimtelijke ervaring die recht doet aan de uitzonderlijke beeldtaal van dit nagenoeg verdwenen medium. Rozendaal kiest zijn voorbeelden voornamelijk uit de vroegste jaren, toen de bewegende digitale beelden nog niet het realisme vertoonden van de latere screensavers. Juist de ongepolijste abstractie van de eerste lichting trekt hem aan, omdat die volledig ontstond uit de praktische rol die schermbeveiligers moesten spelen. Maar ook enkele meer recente en geavanceerde exemplaren, ontwikkeld door Microsoft en Apple, maken deel uit van de installatie.

27 jan 2017 - 25 jun 2017 The Transylvania Archive

The Transylvania Archive

Hoe verhouden waarheid en mythe zich tot het archief? In Het Nieuwe Instituut is het project The Transylvania Archive van het kunstenaarsduo Marta Volkowa en Slava Shevelenko te zien. Op ingenieuze wijze worden hierin thema’s zoals de betekenis van een archief, de relatie van kunstenaars tot de macht en de angst voor de vreemdeling met elkaar verweven. Bij The Transylvania Archive gaat het om een KGB-archief dat een paar jaar geleden opdook in Roemenië. Uit dit archief blijkt – volgens Shevelenko en Volkowa – dat de Russische geheime dienst jarenlang onderzoek deed naar de Yeti, op hem jaagde en hem uiteindelijk uitroeide. De installatie bestaat uit drie delen: een archief, enkele lichaamsdelen van de Yeti en documenten over de tragische lotgevallen van een kunstenaar die onderdeel was van het KGB onderzoeksteam, en bevat videomateriaal, tekeningen, schilderijen en driedimensionale objecten.

Museuminformatie

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut

De huidige tijd wordt gekenmerkt door radicale technologische, economische, culturele en sociale veranderingen. Het Nieuwe Instituut wil, met onder meer architecten, ontwerpers, kunstenaars, makers en ondernemers, kennisinstellingen en culturele organisaties, deze snel veranderende wereld in kaart brengen, zichtbaar maken, ter discussie stellen en delen.

Openingstijden

di t/m zo 11–17 uur, do tot 21 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 17 jaar: gratis, seniorenkaart/CJP/student € 6,50
Het entreebewijs van Het Nieuwe Instituut geeft ook toegang tot Huis Sonneveld.
 


Museumkaart geldig

Activiteit

Avondprogramma en regenkleding maken

Avondprogramma en regenkleding maken

Do 6 april, 19.30–21 uur: Thursday Night Live! Feminismen in de architectuur
Architectuurhistoricus Beatriz Colomina, professor aan Princeton University, noemde het the dirty little secret of architecture: het feit dat vrouwen nog altijd sterk ondervertegenwoordigd zijn. Met dit als vertrekpunt spreken we op deze Thursday Night aan de hand van uiteenlopende bijdragen over het streven naar een meer inclusieve architectuurpraktijk. Neem ook deel aan de Thursday Bite vanaf 18.30 uur en bezoek de tentoonstellingen tot 21 uur! 
 
Zo 9 april, 12-16 uur: Houd de regen tegen: regenkleding maken. Voor kinderen van 12-14 uur: The New Haberdashery is een stoffenwinkel annex werkplaats in de foyer van Het Nieuwe Instituut. Iedere zondag zijn workshops voor zowel volwassenen als kinderen. Zij kunnen er – ieder op een eigen niveau – aan de slag met verschillende uitdagende thema’s, materialen en technieken. Houd de regen tegen staat in het teken van waterafstotende stoffen. Volwassenen gaan aan de slag met patronen voor een regenbroek of een regenponcho. Kinderen maken een waterdichte tent. Meer informatie.