Het Hof van Nederland

Hof 6 - 3311XG DORDRECHT http://www.hethofvannederland.nl
Staalkaart van de Nederlandse geschiedenis

Pronkstuk

Staalkaart van de Nederlandse geschiedenis

Het Hof van Nederland is een plek van nationale betekenis. In ons museum zit je op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Een belangrijke gebeurtenis, die aan de basis lag van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden, de voorloper van ons Nederland van nu. Verfilmd door een topregisseur, met bekende Nederlandse acteurs en te zien op de plek zelf, in de Statenzaal. Maar er is meer. Je leert over de invloed van de Synode van Dordrecht op de Nederlandse taal en cultuur. Je beleeft de vroege Gouden Eeuw van het veertiende-eeuwse Dordrecht, als belangrijkste stad van Holland. En je ontdekt ‘Dordt’ als de stad van Johan en Cornelis de Witt en als stad van watersnood en Biesbosch.

 

Delen

Exposities

9 sep 2016 - 30 apr 2017 Feesten voor de vrijheid

Feesten voor de vrijheid

Geniet mee met Dordtse feestvierders van vroeger en bekijk nooit eerder getoonde kostuumtekeningen. Parels uit de collectie die anders in het depot verborgen blijven, worden getoond. De tentoonstelling Feesten voor de vrijheid laat een selectie zien uit de bijzondere prentenverzameling van Dordtse bankier en verzamelaar Simon van Gijn (1836 – 1922). Van Gijn beschouwde zijn collectie als een spiegel voor het heden. Door het verleden te kennen, kun je het heden beter begrijpen, vond hij. De talloze typisch Dordtse prenten, affiches, portretten en kaarten die Van Gijn verzamelde, bundelde hij tot Dordracum Illustratum. Deze collectie schonk hij honderd jaar geleden – in 1916 – aan de gemeente Dordrecht.

Museuminformatie

Het Hof van Nederland

Het Hof van Nederland

Het Hof van Nederland is een plek van nationale betekenis. In dit museum zit je op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Je leert over de invloed van de Synode van Dordrecht op de Nederlandse taal en cultuur. Je beleeft de vroege Gouden Eeuw van het 14e-eeuwse Dordrecht, als belangrijkste stad van Holland. En je ontdekt Dordt als de stad van Johan en Cornelis de Witt en als stad van watersnood en Biesbosch. Het Hof van Nederland is onmiskenbaar ook het verhaal van Nederland; de historie van de stad als staalkaart van de Nederlandse geschiedenis. Dit alles in een multimediale presentatie, waarin een fraaie selectie objecten uit de omvangrijke Collectie Dordrecht wordt afgewisseld met interactieve toepassingen.

! Het Hof van Nederland is een oud gebouw. Hierdoor is het minder toegankelijk voor mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn. De speciale Liftroute maakt het mogelijk om vrijwel alles te zien. Binnen het museum kan geen gebruik worden gemaakt van een scootmobiel. Via telefoonnummer (078) 770 5235 kun je (minimaal 1 werkdag van te voren) een rolstoel reserveren.

Openingstijden

di t/m zo, 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar: € 3,50, CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar € 4

Wil je op een dag meerdere musea bezoeken? Met de combi-dagkaart heb je voor slechts € 15 toegang tot Het Hof van Nederland, Huis Van Gijn én het Dordrechts Museum (13 t/m 18 jaar: € 7,50, CJP / cultuurkaart / student vanaf 19 jaar:  € 7,50).
 


Museumkaart geldig