Het Dordts Patriciërshuis

Bloemstilleven van Cornelis Kuipers

Pronkstuk

Bloemstilleven van Cornelis Kuipers

 Bloemstilleven van Cornelis Kuipers

Na aankoop van het pand Wolwevershaven 9 te Dordrecht troffen de bewoners in twee vertrekken haardstukken aan van de 18de-eeuwse Dordtse schilder Cornelis Kuipers. Omdat van hem slechts een klein oeuvre bekend is besloten zij zoveel mogelijk werk van hem te gaan verzamelen. Deze twee bloemstillevens worden als zijn hoofdwerken gezien. Hoewel beide werken hetzelfde formaat hebben en altijd als pendanten bij elkaar zijn gebleven, zijn zij twee jaar na elkaar ontstaan. In vele opzichten heeft Kuipers zich laten inspireren door Jan van Huysum (1682-1749). 

Delen

Exposities

17 mrt 2017 - 23 apr 2017 Bella dalla testa ai piedi

Bella dalla testa ai piedi

Een satijnen fuchsia tas van Angelina Jolie, een pompoentas van Julia Roberts, een paarse kikkertas van Lady Gaga, een rode schoudertas met veren van Sophia Loren en een leren tas met papagaaienveren van Gala, de vrouw van Salvador Dalì. Deze en nog veel meer tassen van grote namen zijn te bewonderen in Het Dordts Patriciërshuis. Italië is het modeland bij uitstek; de Italiaanse stijl is wereldwijd bekend. Ook beroemdheden zijn dol op Italiaanse mode. De tentoonstelling Bella dalla testa ai piedi (Mooi van top tot teen) bevat tassen, schoenen en enige hoeden van beroemde Italiaanse ontwerpers, afkomstig uit de collectie van de Fondazione Sartirana Arte in Pavia. De tentoonstelling vormt een reis door de Italiaanse modetraditie vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden. Na de Tweede Wereldoorlog genoten Italiaanse ontwerpers bekendheid, zoals Andrea Pfister die in Vigevano ontwierp. Zijn tassen voor beroemdheden als Raquel Welch, Nancy Reagan, Barbara Streisand, Julia Roberts, Elton John en Rudolf Nureyev kregen bekendheid in de jaren 80.

Klik hier voor het online magazine.

 

Museuminformatie

Het Dordts Patriciërshuis

Het Dordts Patriciërshuis

Verscholen achter een statige gevel is het sfeervolle huismuseum Dordts Patriciërshuis te vinden. Wie over de drempel stapt, gaat terug in de tijd rond 1800. Wandel door de stijlkamers alsof de bewoners even weg zijn. De vertrekken zijn ingericht met meubels in Lodewijk XVI-stijl, gebruiksvoorwerpen uit de 18e eeuw en aan de wanden hangen diverse schilderijen en tekeningen uit die periode. Vooral kunstschilder Cornelis Kuipers krijgt er de aandacht. Deze (nog redelijk) onbekende schilder maakte de prachtige haardstukken, die zich ruim 200 jaar na dato nog steeds in het pand bevinden. Daarnaast toont het Dordts Patriciërshuis werken van tijdgenoten, zoals van de meer bekendere broers Abraham en Jacob van Strij, A. Schouman, J.C. Schotel en L. de Koningh. Het meest indrukwekkende vertrek is de ronde Maaskamer. Vanachter de hoge ramen heeft u een magnifiek uitzicht op het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa.
 

Openingstijden

wo t/m zo, 13-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr, 2e Paasdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag, 25 + 26 dec

buiten reguliere openingstijden voor groepen op afspraak geopend

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar € 2,50


Museumkaart geldig