Het Cuypershuis

Maquette

Pronkstuk

Maquette

Kunstenares Ingeborg Meulendijks maakte in opdracht van het Cuypershuis een maquette van de werkplaats van architect Pierre Cuypers. Als kunstenares gaf ze haar eigen artistieke impressie, met de authentieke werkplaatsruimte als uitgangspunt. De diverse inkijkjes en miniatuur gipsafgietsels prikkelen om naar binnen te gluren. De maquette laat in de fantasie de voormalige gipsafgietsel-werkplaats herleven. In het echte Cuypershuis herinneren alleen de spanten nog aan de plek waar Cuypers zijn ideeën omzette in gedetailleerde werktekeningen, afgietsels en kunstwerken.

Delen

Exposities

1 mrt 2017 - heden Cuyperslab

Cuyperslab

De vaste presentatie van het Cuypershuis is uitgebreid met het Cuyperslab. In de tentoonstelling zijn ontwerpers, kunstenaars en makers opgenomen die de grenzen van het 3d-printen aftasten. Zij doen dit door bijzonder materiaalonderzoek, ingrepen in het produceren of met een conceptuele benadering van het productieproces. Daarnaast zijn er makers die 3d-print op een ambachtelijke manier gebruiken: als gereedschap in het ontwerpproces of als middel om hun eigen oplages uit te voeren.

Het Cuyperslab is dinsdag tot en met zondag te bezoeken van 11 tot 16.30 uur.

13 mei 2017 - 29 okt 2017 Kastelen om van te dromen

Kastelen om van te dromen

Het illustere neogotische droomkasteel Kasteel de Haar – ontworpen door Pierre Cuypers – toont het riante kasteelleven van de 19e eeuw. Bezoekers van dit kasteel stappen in de wereld van ridders, jonkvrouwen, minstrelen en wanen zich in de fantasiewereld van Anton Pieck, Walt Disney en Ivanhoe. De tentoonstelling Kastelen om van te dromen in het Cuypershuis plaatst Cuypers als neogotisch architect in een internationaal perspectief aan de hand van één type gebouw: het middeleeuwse kasteel. Kasteel de Haar voor het eerst omringd door illustere neogotische droomkastelen als Château de Pierrefonds (FR), Château Haut-Koenigsbourg (FR), Kasteel van Caloen (BE) en Cardiff Castle (UK).
Voorts wordt het riante kasteelleven in beeld gebracht door een fijne selectie zelden getoonde meubels en voorwerpen uit enkele Nederlandse en Belgische kastelen.
 

Museuminformatie

Het Cuypershuis

Het Cuypershuis

Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Het is gevestigd in diens zelf ontworpen woonhuis. Daardoor is dit museum uniek in Nederland. Het Cuypershuis toont alle facetten van Cuypers: ontwerper; architect, organisator, kunstenaar, ambachtsman en idealist met ontembare werklust. Ook is er aandacht voor hedendaagse vormgeving. In het Tekenlokaal schetst een schatkist vol tekeningen een beeld van het ontwerpproces. In de Houtloods wordt een indruk gegeven van het productieproces door middel van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.

Openingstijden

di t/m zo 11-16.30 u, ook open op Goede Vrijdag, Hemelvaart, 2e Paasdag en 2e Pinksterdag.
gesloten: 1 jan, Carnaval (zo + di), 1e Paasdag, Koningsdag, 1e Pinksterdag, 25 + 26 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 18 jaar / 65+ € 4, CJP € 2 


Museumkaart geldig

Activiteit

Gratis toegang en meer

Gratis toegang en meer

Za 8 & zo 9 april,11-16.30 uur: Gratis toegang, ontmoet een kunstenaar, experimenteer met de 3D tekenpen en leer meer over onze museumcollectie.