Hermitage Amsterdam

De tentoonstelling 1917

Pronkstuk

De tentoonstelling 1917

De tentoonstelling '1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie'  vertelt het indringende verhaal van de turbulente tijden die leidden tot de val van de Romanov-dynastie. Nog t/m 17 september 2017. Foto: Evert Elzinga.

Delen

Exposities

24 nov 2016 - 28 mei 2017 Marijn van Kreij - ABN AMRO Kunstprijs

Marijn van Kreij - ABN AMRO Kunstprijs

Kunstenaar Marijn van Kreij is de winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs 2016. Zijn presentatie Reclining Nude with a Man Playing the Guitar is opgebouwd rond een nieuwe serie Picasso grids, monumentale schilderingen op papier, waarvoor zorgvuldig gekozen details uit late schilderijen van Picasso het uitganspunt vormen. Van Kreij kopieert de fragmenten nauwgezet, in rijen naast en onder elkaar, tot één repetitief patroon. Grafische beelden die niet direct herkenbaar zijn en vragen oproepen over de betekenis van het kopiëren zelf. Tegelijkertijd is de tentoonstelling een verkenning van het atelier als een plek voor een kunstenaar om zich af te zonderen en zich vandaaruit opnieuw tot de wereld te richten. Zo blijken de geschilderde details allemaal fragmenten uit Picasso’s atelier te zijn. Door in te zoomen op bijvoorbeeld een raampartij, brengt van Kreij binnen- en buitenwereld samen. Een diverse selectie aan krukjes, van Rietveld tot Ikea, in de loop der tijd verzameld door de kunstenaar, staat her en der verspreid door de ruimte en roept de sfeer van een ateliersituatie op.

4 feb 2017 - 17 sep 2017 1917. Romanovs & Revolutie

1917. Romanovs & Revolutie

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de 20e eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. U ervaart in woord en beeld hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Heel nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord.

beeld: Laurits Tuxen, De huwelijksinzegening van tsaar Nicolaas II en tsarina Alexandra Fjodorovna, olieverf op doek, 1895 © State Hermitage Museum, St Petersburg

Museuminformatie

Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam toont de collectie van een van de beroemdste en grootste musea ter wereld: de Hermitage in St.-Petersburg. Het museum van de tsaren, met meer dan 3 miljoen kunstwerken. In Amsterdam worden die nu toegankelijk voor elke liefhebber. Ieder half jaar is er een nieuwe spraakmakende tentoonstelling.

Foto: Janiek Dam

Openingstijden

dagelijks 10-17 u, 1 jan 11-17 u
gesloten op 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 17,50, t/m 11 jaar gratis
t/m 17 september 2017 geldt – ivm de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie – een toeslag van € 2,50, ook voor Museumkaarthouders.


Museumkaart geldig