Heerenveen Museum

​Portret Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Pronkstuk

​Portret Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Ons museum herbergt een tweede museum: het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum. Het was bij ons in Zuidoost Friesland dat de ‘apostel van de arbeiders’ vele duizenden aanhangers vond. Domela was zeer verbonden met onze streek die hem in 1888 als eerste socialist in de Tweede Kamer koos. En waar de veenarbeiders hem vereerden met de titel ‘ús Ferlosser’. Een intiem kunstwerk, een mozaïek van hout en olieverf, werd in 1971 gemaakt door zijn zoon César Domela Nieuwenhuis. César schonk het werk aan ons museum. De (Franse) tekst op de achterzijde is veelzeggend: 'Een oude droom, eindelijk gerealiseerd in 1971, een vergroting van het origineel uit 1923.'

Delen

Exposities

26 feb 2017 - 21 mei 2017 Gevangen achter Crackstate

Gevangen achter Crackstate

In Museum Heerenveen is een tentoonstelling over de gevangenis achter Crackstate en de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland. De tentoonstelling laat zien hoe de Heerenveense gevangenis eruit zag en welke straffen in verschillende perioden gebruikt werden. Hoe voelt het om opgesloten te zitten en is een gevangenis een hotel? Crackstate was een Huis van Bewaring en een gewone Strafgevangenis 'nieuwe stijl'. Het bestaat uit een directeurswoning en een hoofdgebouw met drie verdiepingen waarin ongeveer 25 cellen zijn ondergebracht. De gevangenis doet dienst tot 1923. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelt de gevangenis een gruwelijke rol. Nu herinnert enkel een monument aan wat eens een oord van verschrikking was.

2 apr 2017 - 29 apr 2017 Wolk

Wolk

In de Pronkkeamer van Museum Heerenveen is werk van Aebele Trijsburg (1991) te zien. Uitzonderlijk aan deze tentoonstelling is de combinatie van korte verhalen met schilderijen en foto’s. Dit concept is vooral verrassend doordat de beelden en de verhalen zo bij elkaar zijn gezocht dat het ene het ander niet illustreert of uitlegt, maar zodat nieuwe associaties en vragen ontstaan. De overvloed aan raadsels, de verscheidenheid aan beelden, de eigenaardige verhalen en de humoristische combinaties maken deze expositie tot een bijzondere ervaring.

De expositie WOLK is gratis te bezoeken.

Museuminformatie

Heerenveen Museum

Heerenveen Museum

In hartje centrum van Heerenveen, vlakbij de gezellige winkeltjes en sfeervolle restaurants ligt Museum Heerenveen: een uniek dubbelmuseum. De vaste collectie van het museum toont het ontstaan van Heerenveen in de volle breedte. Museum Heerenveen heeft de grootste indoor stadsmaquette van Nederland, archeologische vondsten, maar ook schilderkunst uit de 19de eeuw. Maak kennis met de grietmannen (Friese burgemeesters) en Ferdinand Domela Nieuwenhuis. In het biografisch museum over Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) waant u zich in de leefwereld van één van de meest boeiende personen uit de recente Nederlandse geschiedenis. Recht voor allen was waar deze dominee, vrijdenker, en socialist voor stond.

Openingstijden

di t/m vr 11-17 u, za/zo 13-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 27 apr, Hemelvaartsdag, 1e Pinksterdag, 25 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar € 3


Museumkaart geldig