Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte

Schuilaltaarkast

Pronkstuk

Schuilaltaarkast

Deze schuilaltaarkast is waarschijnlijk gemaakt tussen 1625 en 1650. Rond het midden van de zeventiende eeuw kon de situatie voor katholieken in de Noordelijke Nederlanden en Noord-Brabant penibel zijn. Viel de schout binnen, dan moest je het altaar snel kunnen verbergen. Of sluiten, zoals bij deze altaarkast. Al vanaf 1581 mochten katholieken niet meer in het openbaar hun godsdienst belijden, laat staan een mis houden. Na 1672 werd de situatie veel coulanter ten opzichte van katholieken en mochten ze ook grotere schuilkerken bouwen. Deze altaarkast is hoogstwaarschijnlijk door de Mechelse Kardinaal Franckenberg in Breda verstopt en later via pastoor Sanders in Etten terecht gekomen. Deskundigen kennen geen enkel ander exemplaar dat zo rijk is versierd. Zeer waardevol en uniek in ons land!

Exposities

16 apr 2016 - heden De eerste vlucht

De eerste vlucht

In 1909 zou de suikerfabriek in Etten-Leur van Sybrand Heerma van Voss 40 jaar bestaan. De eigenaar, een bekende weldoener 'op de Leur', wilde dit feit op een bijzondere manier vieren. Zo kwam hij op het idee om een vliegtuig in Etten te laten opstijgen. Tot dan had er was er nog nooit een vliegtuig van Nederlandse bodem opgestegen. Er was echter in heel Nederland niemand met een vliegbrevet. Uiteindelijk werd graaf Charles de Lambert, een in Luik wonende Fransman van Russische afkomst, bereid gevonden om een vliegdemonstratie te geven. De demonstratie op 27 juni moest door harde wind steeds uitgesteld worden. In het begin van de avond lukte het de graaf om op te stijgen. Uiteindelijk maakte hij een vlucht van ongeveer 1 kilometer die 3.5 minuten duurde en waarbij hij een hoogte van zo’n 15 meter bereikte. Door motorpech moest hij zijn toestel toen aan de grond zetten. Hiermee was de eerste vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig in Nederland een feit.

Museuminformatie

Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte

Het Heemkundige Streekmuseum Jan uten houte is gevestigd in enkele panden van het historische Sint Paulushofje aan de Markt in Etten-Leur. De naam van het museum is ontleend aan een vroegere bezitter van een kasteel dat in de 13e eeuw is gebouwd. Het museum geeft een kijk op het leven, wonen, werken, kerken, leren en spelen tot ongeveer 1960. Te zien zijn onder andere een boerenkamer met open haard, een bedstee met daaronder een proviandkelder, meubels en huisraad. Een huiskapel met kastaltaar, liturgische kleding, attributen en devotionalia en een thematisch ingerichte 'dorpsleven'zolder.

wo t/m vr + 1e en 2e za vd mnd en laatste zo vd mnd, 13.30-16.30 u

Entree - Toegangsprijzen