Haarlemmermeermuseum Historisch Museum

Grootste Romeinse muntschat

Pronkstuk

Grootste Romeinse muntschat

Grootste Romeinse muntschat

De grootste muntenvondst ooit in Nederland gedaan was in 1920 in Haarlemmermeer. Landbouwer A. de Krijger was aan het werk op zijn land bij Abbenes toen hij een grote partij Romeinse munten in een leren zak stuitte. De schat van ruim 12.000 munten stamt uit de 4e eeuw na Chr. De bronzen en zilveren munten dragen de beeltenis van keizer Constantijn de Grote. Men vermoedt dat een Romeins schip met geld is vergaan in het grote Haarlemmermeer van voor de droogmaking. 

 

Delen

Exposities

6 apr 2017 - 15 jan 2018 Pioniers in de polder

Pioniers in de polder

In de tentoonstelling Pioniers in de Polder in het Historisch Museum Haarlemmermeer maak je kennis met de eerste bewoners en de hedendaagse nieuwkomers van Haarlemmermeer. De kolonisatieperiode van Haarlemmermeer, zo’n anderhalve eeuw geleden, was een spannende tijd. Nieuwe bewoners vestigden zich in een nog bestuurloze polder. Criminaliteit, armoede en drankmisbruik kenmerkten het leven. De polder trok allerlei volk op zoek naar werk. Nu verlaten vluchtelingen huis en haard en ondernemen de lange reis naar het westen op zoek naar een veilig en beter bestaan. Is hun onderneming vergelijkbaar met die van de 19e-eeuwse pioniers? ‘

Museuminformatie

Haarlemmermeermuseum Historisch Museum

Haarlemmermeermuseum Historisch Museum

Een overdekt openluchtmuseum voor jong en oud, zo zou je het Haarlemmermeermuseum Historisch Museum kunnen typeren. De dynamische geschiedenis van Haarlemmermeer komt hier helemaal tot leven. Smid, timmerman en kruidenier doen hun werk op het marktplein. Neem een kijkje in het café, de kerk, bank of school. Ontmoet ook de vroegste pioniers die vertellen over de moeilijke start en verdere ontwikkeling van de voor de polder zo belangrijke landbouw. Ook wordt het verhaal over de oorlogsjaren in de polder aanschouwelijk gemaakt. De wandeling eindigt bij de polder van vandaag, bij Schiphol en de vele moderne bedrijventerreinen. Er zijn veel leuke interactieve en speelse elementen aanwezig voor kinderen, zo vinden kinderen en ouders hun eigen weg in het museum.

Openingstijden

apr t/m okt: di t/m zo 13-17 u
nov t/m mrt: wo, za + zo 13-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar / CJP / 65+ € 4, gezinskaart  € 14, combiticket De Cruquius € 8


Museumkaart geldig