Haags Historisch Museum

Wachtende koetsiers aan het Lange Voorhout

Pronkstuk

Wachtende koetsiers aan het Lange Voorhout

Floris Arntzenius wordt gezien als een van de belangrijkste schilders van het Haagse stadsgezicht rond 1900. Zijn schilderijen zijn sfeervolle impressies van het Haagse stadsleven, vaak bij somber, nat weer. “Ik wou dat het morgen grijs weer was”, is een bekende uitspraak van Arntzenius. Tegen dat grijs kon hij andere kleuren fraai laten afsteken. Hij heeft veel bekende Haagse plekken verbeeld, zoals het deftige Noordeinde, de Spuistraat en het statige Lange Voorhout met zijn brede lanen en lindebomen. Hier woonde en flaneerde de beau monde van de stad. De wachtende koetsiers keren geregeld terug in het werk van Arntzenius. Net als de in het wit geklede slagersknecht met mand (links), die in talloze schilderijen en aquarellen opduikt.

Floris Arntzenius, Wachtende koetsiers aan het Lange Voorhout, olieverf op doek, eerste kwart 20e eeuw

Delen

Exposities

26 nov 2016 - 9 apr 2017 Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn

Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn

Ooit was Jan van Ravesteyn de meest gewilde portretschilder van Den Haag, maar tegenwoordig is deze 17e-eeuwse schilder bij het grote publiek onbekend. Het Haags Historisch Museum brengt hierin verandering en zet de eens zo beroemde schilder in de schijnwerpers met de tentoonstelling Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn. Jan van Ravesteyn (ca. 1572-1657) was in de 17e eeuw een van de belangrijkste portretschilders van Den Haag. Hij ontving eervolle opdrachten van onder meer prins Maurits, het stadsbestuur, de schutterij en rijke particulieren uit de stad. Bovendien werd hij geroemd door opdrachtgevers én tijdgenoten: de beroemde hofschilder Anthony van Dyck maakte zelfs een portret van hem.
 
 

29 apr 2017 - 3 sep 2017 Arm en Rijk - Rijk en Arm

Arm en Rijk - Rijk en Arm

Den Haag wordt ‘de stad van zand en veen’ genoemd. Een stad waar rijk en arm wonen in aparte werelden. Klopt dat beeld? En is het altijd zo geweest? Het Haags Historisch Museum laat in de tentoonstelling Arm en Rijk/Rijk en Arm zien hoe en waar de rijke én arme Hagenaars woonden en leefden. Van stadspaleis en buitenplaats tot krotwoning. En van sociëteit tot buurtkroeg.

Museuminformatie

Haags Historisch Museum

Haags Historisch Museum

Midden in het historische hart van Den Haag, prachtig gelegen aan de Hofvijver, vindt u het Haags Historisch Museum. Hier maakt u kennis met de rijke geschiedenis van Den Haag: vanaf het ontstaan van het dorpje Die Haghe tot aan de internationale stad die het nu is. In de vaste collectie ontdekt u onder meer prachtige stadsgezichten en imposante schuttersstukken van schilders als van Goyen en van Ravesteyn, evenals bijzondere objecten en poppenhuizen. Het museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen en activiteiten. Voor kinderen zijn er altijd speur- en kijktochten beschikbaar.

Openingstijden

di t/m vr 10-17 u, za + zo 12-17 u
zie website voor speciale openingstijden tijdens feestdagen
gesloten op 1 jan, Prinsjesdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar € 2,75, CJP € 5


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleidingen, portretschilderen en lezing

Rondleidingen, portretschilderen en lezing

Za 8 april, 12, 14 & 16 uur: Gratis instaprondleiding. Ontdek gekke of bijzondere aspecten in onze collectie, zoals de tong en vinger van de gebroeders De Witt. Aanmelden niet nodig.

Za 8 april, 12.30 uur: Familieworkshop portretschilderen.Laat je inspireren door de schilderijen van Jan van Ravesteyn en maak een mooi portret van elkaar! Na afloop neem je je zelfgemaakte portret mee naar huis. Reserveren hoeft niet, kan wel: activiteiten@haagshistorischmuseum.nl

Za 8 april, 14.30 uur: Lezing historicus Ronald van der Spiegel over Margaretha van Henneberg (1234-1276) en de legende die over haar rondgaat: dat zij evenveel kinderen baarde als er dagen in het jaar zijn. Margaretha was een zuster van Rooms-Koning Willem II van Holland. Wie was zij en waar komt de legende vandaan? Reserveren hoeft niet, kan wel:activiteiten@haagshistorischmuseum.nl.

Zo 9 april, 14 uur: Gratis instaprondleiding. Onze museumgids neemt u mee langs een aantal highlights uit de vaste collectie van het Haags Historisch Museum. Aanmelden is niet nodig.