Groninger Museum

​Zittend naakt - Jan Wiegers

Pronkstuk

​Zittend naakt - Jan Wiegers

Zittend naakt uit 1925 is een fraai voorbeeld van de expressionistische schilderkunst die van 1922-1927 binnen de Groninger Ploeg tot stand kwam. Jan Wiegers (1893-1959) was in 1918 een van de oprichters van de Kunstkring De Ploeg. Vanwege zijn slechte gezondheid werd hij in 1920 door zijn Ploegvrienden in staat gesteld te kuren in Davos in Zwitserland. Daar ontmoette hij Ernst Ludwig Kirchner, de belangrijkste vertegenwoordiger van het Duits expressionisme. Wiegers raakte geheel in de ban van zijn persoon en werk. Eenmaal terug in Groningen introduceerde hij nieuwe schilderkunstige vormen en technieken aan zijn vrienden van De Ploeg. Wiegers is met name bekend door zijn portretten en landschappen, maar dit naakt is eveneens een hoogtepunt van zijn oeuvre. 

Zittend naakt, Jan Wiegers, 1925. Was/olieverf op linnen, 71×54,5 cm

Delen

Exposities

19 nov 2016 - 30 apr 2017 Rodin – Genius at Work

Rodin – Genius at Work

Auguste Rodin (1840-1917) is de grootste en invloedrijkste beeldhouwer en één van de populairste kunstenaars van de moderne tijd. In het Groninger Museum zijn ruim 120 beelden en 20 werken op papier te zien, waarmee dit de grootste Rodin-tentoonstelling ooit in Nederland is. In het werk van Rodin gaat het niet alleen om de geïdealiseerde vormen van het menselijk lichaam, maar ook om het tonen van het maakproces zelf. Rodin – Genius at Work toont gipsen en bronzen beelden, waaronder bekende werken als De Denker en Balzac, marmeren figuren, keramiek en nooit eerder vertoonde foto’s die blijk geven van de creativiteit van de kunstenaar. Ook laat de tentoonstelling het buitengewone werkproces zien achter een aantal van zijn bekendste werken, zoals De Kus. 

Tickets zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via tickets.groningermuseum.nl vanaf 3 oktober en vanaf 19 november aan de kassa in het museum.

19 nov 2016 - 30 apr 2017 After Rodin - Erwin Olaf

After Rodin - Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf heeft in opdracht van het Groninger Museum een serie foto’s gemaakt van dansers bij het Het Nationale Ballet. De serie, geïnspireerd op de beroemde beelden van Auguste Rodin, is tijdens de tentoonstelling Rodin – Genius at Work te zien. Negen werken zijn aangekocht door het museum.

Beeld: Erwin Olaf | After Rodin III – The Thinker, 2016 | Collectie Groninger Museum

 

18 feb 2017 - 24 sep 2017 Hide and Seek - Maarten Baas

Hide and Seek - Maarten Baas

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas (1978). Hide & Seek, Maarten Baas laat het veelzijdige werk zien van een van de bekendste Nederlandse ontwerpers. Naast series als Clay en Smoke, waarmee Baas wereldberoemd werd, is ook nieuw werk te zien. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als humoristisch, rebels en theatraal.

Museuminformatie

Groninger Museum

Groninger Museum

Tegenover het treinstation van Groningen staat een niet te missen gebouw. Het opvallende pand waarin het Groninger Museum huist, is zelf één groot kunstwerk. Het nodigt uit om ook de collectie binnen te bewonderen. Met een belangrijke rol voor stad en provincie Groningen. Het museum toont onder meer werk van de schildersfamilies Israëls en Mesdag, bekend van de Haagse School, met Groningse wortels. Het museum bezit veel schilderijen van De Ploeg uit de periode 1920-1930. Een ander zwaartepunt vormt de neo-expressionistische schilderkunst uit de jaren 80. Hedendaags werk begeeft zich op de grens tussen beeldende kunst, mode en design.

beeld: Ralph Richter, © Groninger Museum

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 10-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 13,  t/m 18 jaar gratis, studenten (v.a. 19 jaar) / CJP € 10, studerend in Groningen gratis

Let op: gedurende de tentoonstelling Rodin – Genius at Work (19 nov t/m 30 apr) geldt een toeslag van € 5, ook voor Museumkaarthouders.


Museumkaart geldig