Gorcums Museum

Tuin van Martinus van Barnevelt

Pronkstuk

Tuin van Martinus van Barnevelt

Een aquarel uit een serie van vier, van de tuin van Martinus van Barnevelt (1691-1775) in Gorinchem, destijds een van de meest welgestelde inwoners van de stad. Hij bekleedde niet alleen een groot aantal bestuurlijke functies, maar bewoonde ook een van de grootste huizen, gelegen op de hoek van de Torenstraat en de Nieuwstad. Uit een bewaard gebleven beschrijving valt op te maken dat dit huis met zijn bij-gebouwen, zoals stallen en een koetshuis, werd omringd door een `…extra grote zeer wel beplante tuin met boomen en andere tuincieraden'. De vier aquarellen laten de tuin vanuit alle windrichtingen zien. In voornamelijk grijstinten, aangevuld met wat groen en blauw heeft de onbekende kunstenaar Van Barnevelts bezit vereeuwigd. Van dit unieke stukje Gorcum is helaas niets bewaard gebleven. 

Tuin van Martinus van Barnevelt. Anoniem, ca. 1760-1770; aquarel op papier.

Delen

Exposities

8 apr 2017 - 10 sep 2017 De Koe in de Kunst

De Koe in de Kunst

Kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen door de koe laten inspireren. Wat maakt dit dier zo aantrekkelijk? Het Gorcums Museum nam een duik in koeienkunst van de 17e eeuw tot heden. Het resultaat is de expositie De Koe in de Kunst met werk van tientallen – overwegend Nederlandse – kunstenaars. Met prachtige koeienportretten, koeien in de wei, in de stal, op de markt en zelfs bij de slager.

28 feb 2017 - 18 jun 2017 Martin Copier - Geef me de ruimte

Martin Copier - Geef me de ruimte

Kunstenaar Martin Copier exposeert op de eerste etage van het Gorcums Museum, de etage waar in samenwerking met het Huis van Inspiratie aandacht besteed wordt aan regionale kunst van amateurs en professionals. De Werkendamse kunstenaar schilderde de afgelopen maanden een serie doeken die speciaal voor deze tentoonstellingruimte zijn gemaakt.
 

Museuminformatie

Gorcums Museum

Gorcums Museum

Het Gorcums Museum is een veelzijdig museum. Het vertelt de geschiedenis van de stad, toont Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw en kunst van nu. Van de strijd tegen het water tot Abraham Bloemaert. Het museum heeft een gevarieerde collectie Gorcumse kunst. Maak kennis met 17e-eeuwse meesters die Gorinchem heeft voortgebracht, zoals Abraham Bloemaert, Gerard van Kuyll en Jan Meerhout. En met kunstenaars die in de 20e eeuw in Gorinchem woonden en werkten, onder wie Ad Dekkers en Peter Struycken. Duik op de eerste verdieping in de geschiedenis van de stad. Met de Martelaren, vestingwerken en de onnavolgbare burgemeester Van Rappard.

Openingstijden

di t/m za 10-17 u, zo 11-17 u
okt t/m mrt zo 13-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar + CJP € 2,50


Museumkaart geldig