Gemeentemuseum Het Land van Thorn

De Officia Propria

Pronkstuk

De Officia Propria

De Officia Propria nobilium Virginum Thorensium. Ofwel 'Het eigen Officie van de adellijke Maagden of Jonkvrouwen van Thorn'. Een handschrift uit ± 1600, een zogenaamd Liber Ordinarius, dat de rector van de school diende bij de uitvoering van de liturgie. De muziek en de liturgische handelingen van de eredienst in een wereldlijk vrouwenklooster worden er in beschreven. Het handschrift onthult de sporen van oude tradities, lokale heiligenfeesten, plaatselijke gebruiken, de verstrekking van eregaven en het verloop van de talrijke processies. Het is vooral een belangrijke bron voor wat we weten over de eredienst in een vrouwenklooster, het is een getuigenis van feminisme avant-la-lettre

Exposities

20 jan 2017 - 4 jun 2017 Jonkvrouw Agnes van den Brandeler

Jonkvrouw Agnes van den Brandeler

Jonkvrouw Agnes van den Brandeler (1918-2002) was een getalenteerde kunstenares. Ze hield zich gedurende haar hele leven bezig met alle mogelijke technieken en experimenteerde in uiteenlopende stijlen. In het voorname milieu waarin zij opgroeide, was het niet vanzelfsprekend dat zij een loopbaan als kunstenares ambieerde. Meisjes van adel mochten wel schilderen, maar als hobby en niet als beroep. Agnes echter zette door en schreef zich in bij de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag: het begin van een lang en zeer productief artistiek leven. De expositie in Gemeentemuseum Het Land van Thorn toont een dwarsdoorsnede van haar zeer omvangrijk oeuvre waarbij de verschillende stijlen zijn te zien.

Museuminformatie

Gemeentemuseum Het Land van Thorn

Midden in het witte stadje staat Gemeentemuseum Het Land van Thorn. Het presenteert in woord en beeld de bijzondere geschiedenis van Thorn. Het museum huist in een oorspronkelijk middeleeuws abdijcomplex. Aan de hand van kunsthistorische objecten en moderne multimediashows wordt bijzondere aandacht geschonken aan de abdissen en adellijke stiftsdames die hier eeuwenlang woonden. Een topstuk uit de collectie is Panorama Thorn, gemaakt door kunstenaar Frans van den Berg en maquettebouwer Theo van der Linden. Het ruimtelijke schilderij is een schitterend beeld van Thorn in de herfst.

apr t/m okt: ma 12-17 u, di t/m zo, 10-16.30 u
nov t/m mrt: di t/m zo 11-16 u