Gemeentemuseum Den Haag

Oeuvre en leven van Piet Mondriaan en De Stijl

Pronkstuk

Oeuvre en leven van Piet Mondriaan en De Stijl

In de mode of de vormgeving van magazines. Op verpakkingen, in advertenties of in videoclips. De kleurencombinatie van rood, geel en blauw die De Stijl iconische status heeft gegeven, is nog steeds heel geliefd. Maar wie heeft deze kenmerkende signature style eigenlijk bedacht? Het antwoord vindt u in het Gemeentemuseum Den Haag. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl is opgericht. Het museum pakt daarom groots uit. De tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck, vertelt het verhaal van de vriendschap en wederzijdse beïnvloeding tussen twee schilders die heeft geleid tot het inhoudelijk fundament van De Stijl. Kom naar Den Haag en ga mee op ontdekkingsreis door het oeuvre en leven van Piet Mondriaan en De Stijl.

Delen

Exposities

20 okt 2013 - heden Wonderkamers

Wonderkamers

Het avontuur in Wonderkamers begint met een film waarin  dedirecteur om hulp vraagt bij de inrichting van het Magische Midden, een bijzonder gebouw vol kleine kunstwerken van topkunstenaars. Ga op pad met een tablet. In dertien spectaculair vormgegeven ruimtes kun je bijvoorbeeld in een mooie outfit op de catwalk paraderen of  dans onder aanmoediging van niemand minder dan Mondriaan zelf, op het ritme van de Boogie Woogie.

11 feb 2017 - 2 mei 2017 Piet Mondriaan en Bart van der Leck

Piet Mondriaan en Bart van der Leck

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar Mondriaan tot Dutch design. 100 jaar De Stijl. Met ’s werelds grootste Mondriaan-collectie – en tevens een van de grootste De Stijl-collecties – is het Gemeentemuseum het middelpunt van dit feestelijke jaar. Drie tentoonstellingen zetten de groep hemelbestormers op het erepodium dat zij verdienen. De aftrap is met een tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van een nieuwe kunst die de wereld voorgoed heeft veranderd. In de mode of de vormgeving van magazines. Op verpakkingen, in advertenties of in videoclips. De kleurencombinatie van rood, geel en blauw die De Stijl iconische status heeft gegeven, is nog steeds heel geliefd. Maar wie heeft deze kenmerkende signature style eigenlijk bedacht? Het Gemeentemuseum ontrafelt de geschiedenis van de radicaal nieuwe kunst van De Stijl. Centraal staat de vriendschap en wederzijdse beïnvloeding tussen de twee belangrijkste schilders van De Stijl: Piet Mondriaan en Bart van der Leck.

25 feb 2017 - 2 jul 2017 Lee Bontecou

Lee Bontecou

Het werk van de Amerikaanse kunstenares Lee Bontecou (1931) neemt vanaf haar eerste tentoonstellingen bij de legendarische Leo Castelli Gallery in 1960 en 1962 in New York een geheel eigen plaats in binnen de hedendaagse kunst. Het belang ervan werd direct erkend en het leverde haar verschillende tentoonstellingen op in de jaren 70 en 80. Desondanks is een deel van haar oeuvre – waaronder vele werken uit de late jaren 50 in Europa – nauwelijks buiten de studio getoond. Bontecou stelt nu voor het eerst het Gemeentemuseum in de gelegenheid een unieke tentoonstelling te organiseren met werk uit alle fases van haar oeuvre, waaronder die vele nooit eerder vertoonde tekeningen en sculpturen. Bovendien maakt zij speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe, zaalvullende installatie: een zogenaamde Sandbox.

4 feb 2017 - 3 sep 2017 The End of an Age

The End of an Age

Emotionele kwetsbaarheid, de zoektocht naar een eigen identiteit en fysieke veranderingen typeren de puberteit. Hedendaagse fotografen als Paul Graham, Rineke Dijkstra, Thomas Struth en Thomas Ruff proberen in hun portretten de weg naar volwassenheid vast te leggen. In de jaren 90 vingen zij de euforie van jongeren aan het einde van een tijdperk. The End of an Age in The Vincent Award Room van Gemeentemuseum Den Haag toont een selectie van hun werk.

18 mrt 2017 - 18 jun 2017 Raquel Maulwurf - The Carbon War Room

Raquel Maulwurf - The Carbon War Room

Speciaal voor het Gemeentemuseum ontwikkelde Raquel Maulwurf (1975) de installatie The Carbon War Room. Deze is ontstaan uit het verlangen de diepte, die in haar houtskooltekeningen gesuggereerd wordt, daadwerkelijk driedimensionaal uit te voeren. Door het werken op zeer groot formaat en door muurtekeningen over meerdere wanden te maken, creëerde zij eerder al het gevoel de tekening in te kunnen lopen. Ook werd deze derde dimensie letterlijk toegevoegd in haar tekeningen vanaf het moment dat zij het museumkarton waarop zij werkt, ging openkrassen met een stanleymes. De installatie in de Projectenzaal geeft de kunstenaar de mogelijkheid de laatste stap te zetten.

25 mrt 2017 - 22 okt 2017 Porselein met karakter

Porselein met karakter

Sierlijke penseelstreken die tot de verbeelding spreken: Chinese karakters hebben iets magisch. Niet alleen omdat de tekens er – zeker in onze westerse ogen – zo mooi uitzien, maar ook omdat karakters prachtige symboliek bevatten en de verhalen die worden verteld vaak heel bijzonder zijn. Het Gemeentemuseum laat porselein voor zichzelf spreken door de mysteries achter het Chinese schrift dat erop staat te ontrafelen. De tentoonstelling Porselein met karakter vertelt verhalen die je meenemen op reis door China. Verhalen over gebruiken, geloof, liefde, mythische figuren of historische gebeurtenissen.

Museuminformatie

Gemeentemuseum Den Haag

Gemeentemuseum Den Haag

Het grootste object uit de collectie van het Gemeentemuseum is het museumgebouw. Dit karakteristieke monument van Berlage geldt als een hoogtepunt uit de moderne architectuur. En ook binnen is veel moois te zien. Het Gemeentemuseum heeft de grootste collectie werken van Piet Mondriaan ter wereld. Met uitgebreide verzamelingen van onder anderen Israëls, Mesdag, Maris, Mauve, Weissenbruch en Jongkind is het museum tevens hét centrum van de Haagse School. Verder bezit het Gemeentemuseum collecties prenten, kunstnijverheid, muziek en mode – één van de belangrijkste ter wereld. De vijf stijlkamers tenslotte, vertegenwoordigen elk een andere periode.

Openingstijden

di t/m zo 10-17 u
gesloten op 25 dec
 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 14,50, t/m 18 jaar gratis, CJP € 10, combiticket Gemeentemuseum Den Haag/Fotomuseum Den Haag/GEM € 18,50


Museumkaart geldig