Galerij Prins Willem V

Prins Willem V

Pronkstuk

Prins Willem V

De grondlegger van de collectie van het Mauritshuis is prins Willem V van Oranje. Op zijn 18e werd hij stadhouder van Holland, een jaar later trouwde hij met de 16-jarige Wilhelmina van Pruisen. Kort na hun huwelijk schilderde de Deense schilder Ziesenis enkele portretten van het jonge paar. Willem V bezat een grote verzameling Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw. Hij verzamelde ook oudheden, munten, stenen, fossielen, boeken en zelfs dieren. Zijn collectie vormde later de basis voor verschillende musea, onder andere het Mauritshuis.

Delen

Museuminformatie

Galerij Prins Willem V

Galerij Prins Willem V

Midden in het historische centrum van Den Haag vindt u de prachtige Galerij Prins Willem V. De Galerij is gelegen aan het Buitenhof, op vijf minuten lopen van het Mauritshuis. De Galerij Prins Willem V wordt wel het verborgen juweel van Den Haag genoemd. Prins Willem V van Oranje-Nassau liet de zaal in 1774 bouwen om er zijn indrukwekkende schilderijenverzameling tentoon te stellen. De wanden hingen er bomvol, zodat de rijkdom van zijn verzameling goed te zien was. Sinds enkele jaren is de Galerij Prins Willem V in oude luister hersteld. Ruim 150 oude meesters uit de collectie van het Mauritshuis – waaronder werken van Steen, Rubens en Potter – hangen er nu weer zij aan zij. Kristallen kroonluchters, zijden wandbespanning en overdadige gordijnen maken de vorstelijke uitstraling compleet. In de Galerij Prins Willem V waant u zich als bezoeker even aan het hof van Prins Willem V.  

Openingstijden

di t/m zo 12-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, kind t/m 12 en CJP € 2,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding

Rondleiding

Za 8 & zo 9 april, 15.30 uur: Gratis instaprondleiding, duur ± 45 minuten, opgeven: niet nodig, verzamelen in de filmzaal.