Fruitteeltmuseum

​Gebroken vrucht

Pronkstuk

​Gebroken vrucht

Wij kregen dit kunstwerk van de kunstenaar. De steenvrucht, één helft met pit en één zonder, symboliseert het verdwijnen van de veiling in Kapelle. Dat betekende voor een groot deel van Kapelle het einde van een handels- en ondernemings-centrum en meteen ook van een belangrijk sociaal ontmoetingspunt. Het kunstwerk is een herinnering aan wat eens was. De authentieke veilingklok is in het museum te zien.

Carlo van Gremberghe,  marmer en hardsteen. Twee stuks ± 50 x 30 x 30 cm
 

Delen

Exposities

1 apr 2017 - 24 feb 2018 Botanische kunst - Fruit in Beeld

Botanische kunst - Fruit in Beeld

Het ambacht van botanisch tekenaar is al oud, al in de 16e eeuw werd het een apart vak. Het exact weergeven van een plant was bijvoorbeeld erg van belang voor de verspreiding van de kennis over geneeskrachtige planten en kruiden. Botanische tekeningen voor wetenschappelijke doeleinden worden ook vandaag de dag nog gemaakt. Alleen in een tekening kunnen details helder weergegeven worden, beschadigde delen gerepareerd, en kunnen precies die details naar voren gehaald worden die de wetenschapper het belangrijkst vindt. De afgelopen jaren is het botanisch tekenen ook buiten de wetenschappelijke wereld sterk in opkomst. De Vereniging van Botanisch Kunstenaars is daardoor springlevend. In het Fruitteeltmuseum tonen leden van de vereniging hun werk in de tentoonstelling Botanische kunst – Fruit in Beeld.
 

Museuminformatie

Fruitteeltmuseum

Fruitteeltmuseum

Het Fruitteeltmuseum is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van fruit en fruitteelt. Luiken, kijkkasten, authentiek gereedschap en een werkende veilingklok maken het museum tot een beleving voor jong en oud. In de vaste presentatie wordt onder meer uitgelegd wat enten en oculeren is. In de museumtuin groeien wel 170 verschillende fruitbomen, met name oude appel- en perenrassen. Met in de lente prachtige bloesems en in de zomer zoete vruchten is er altijd wat te bewonderen in de tuin. In de museumwinkel zijn streekproducten te koop. Ook kinderen kunnen zich vermaken in het museum. Bijvoorbeeld met een speurtocht door de tuin.

Openingstijden

apr t/m okt: di t/m za 13-17 u
jul + aug: ma t/m za 11-17 u
nov t/m mrt: wo + za 13-17 u
gesloten op feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6 (zomer) / € 5 (winter), t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 18 jaar € 2


Museumkaart geldig