‚ÄčTegeltableau met kofschip

Pronkstuk

‚ÄčTegeltableau met kofschip

Dit tegeltableau werd rond 1800 gemaakt door Evert Hansen Koetsier uit Harlingen. Tegeltableaus zijn typisch Fries. Dit kofschip is illustratief voor de Friese zeevaart in vroeger eeuwen: de kustvaart naar het Oostzeegebied en naar zuidelijke landen als Frankrijk en Spanje. Wat in de 17e en 18e eeuw de VOC was voor het gewest Holland, was de kustvaart voor het gewest Friesland. Het Fries Scheepvaart Museum is een verhalenmuseum. Het echte goud is dit verhaal, dat het tegeltableau zo mooi vertelt.

Delen

Exposities

28 jan 2017 - 4 jun 2017 Ik wou dat ik twee hondjes was

Ik wou dat ik twee hondjes was

Het Fries Scheepvaart Museum heeft een grote verzameling zeemanssouvenirs, waaronder setjes van hondenbeeldjes. De tentoonstelling Ik wou dat ik twee hondjes was belicht twee functies van deze hondjes. Volgens mondelinge overlevering werden ze gebruikt door dames van lichte zeden om aan te geven of ze klanten konden ontvangen, en ze werden door eerbare vissers en zeelieden mee naar huis genomen als souvenir. De hondjes worden ook wel hoerenhondjes genoemd. De wat kitscherige hondenbeeldjes inspireerden kunstenaar Eline Janssens tot het maken van nieuwe hondenbeelden. Ze liet ze beschilderen door collega-kunstenaars en door Friese ambachtslieden en volkskunstenaars. Ook zijn er honderden kartonnen hondjes naar scholen gegaan, waar ze met veel fantasie door kinderen zijn versierd.
 

Museuminformatie

Fries Scheepvaartmuseum

Fries Scheepvaartmuseum

Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17e tot de 20e eeuw. Behalve scheepvaart komen ook water- en ijssport aan bod. De ruggengraat van de collectie wordt gevormd door zo'n driehonderd scheepsmodellen en enkele echte schepen. In de Sneker Oudheidkamer schetst het museum een beeld van de woon- en leefcultuur van kooplieden uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek. Negen stijlkamers tonen diverse interieurs uit de 18e en 19e eeuw: van chique eetkamer tot de opkamer van een boerderij. Ook bijzonder is de ijszaal, die in het teken staat van het schaatsen.

Openingstijden

ma t/m za 10-17 u, zo 12-17
gesloten op 1 jan, Hemelvaartsdag, 1e Paas-. Pinkster- + Kerstdag

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50 (incl audiotour + kop koffie/thee), t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 18 jaar € 3, CJP € 2


Museumkaart geldig