Fries Museum

​Mata Hari

Pronkstuk

​Mata Hari

Lang, donker en niet bijzonder knap, maar toch buitengewoon aantrekkelijk. Een elektriserende persoonlijkheid met een uitstekende neus voor publiciteit. Het meisje dat in 1876 als Margaretha Zelle wordt geboren in Leeuwarden, is op haar 29e een regelrechte mediahype in Parijs. Alleen maken haar talloze affaires met mannen in uniform haar verdacht in de ogen van de geheime diensten. Mata Hari sterft tijdens de Eerste Wereldoorlog voor een vuurpeloton in de bossen bij Parijs.

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari werd geëxecuteerd. Het Fries Museum maakt een grote tentoonstelling rondom Mata Hari. In datzelfde jaar wordt ook het gerechtsdossier van Mata Hari openbaar gemaakt. Dan zullen we eindelijk weten of Margaretha Zelle daadwerkelijk een dubbelspionne was.
 
 
 

Delen

Exposities

14 jul 2016 - heden De terp

De terp

Terpen geven een kijkje in de geschiedenis van Friesland. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen jarenlang tegen de onberekenbare Noordzee. De eerste terpen werden opgeworpen rond 600 v. Chr. en tot het jaar 1000 n. Chr. werden ze steeds hoger en breder. De tentoonstelling laat zien hoe de geschiedenis laag na laag ligt opgestapeld. Van prehistorische potten en middeleeuwse kralen tot een Romeinse soldatenschoen. Blikvanger is een beeldje van de Romeinse oorlogsgod Mars.

14 jul 2016 - 1 jul 2019 Hindeloopen

Hindeloopen

Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. Van hun handelsreizen brachten de inwoners Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee naar huis. Dit zorgde voor een typische Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt. In de tentoonstelling Hindeloopen wordt u meegenomen naar het oude stadje, met prenten van vroeger en de Hindelooper kamer, maar is er ook aandacht voor moderne toepassingen van deze typische stijl met meubels van Christien Meindertsma.

4 feb 2017 - 4 jun 2017 Beladen landschap

Beladen landschap

Auschwitz, Lampedusa en Aleppo. Plaatsen die in ons collectieve geheugen gegrift staan. Ook in de beeldende kunst heeft de geschiedenis zijn sporen nagelaten. In het Fries Museum is Beladen landschap: van Kiefer tot Ristelhueber te zien. In deze tentoonstelling geven meer dan 67 werken van 15 verschillende kunstenaars betekenis aan ‘beladen’ landschappen. Zo is voor Anselm Kiefer heel Duitsland als landschap besmet. Met typerende materialen als linoleum, olieverf, zand en jute toont hij zijn behoefte aan een nieuwe Duitse identiteit. Sophie Ristelhueber legt letterlijk de bestaande sporen van conflict vast. Haar werk Fait laat de bijna serene overblijfselen van de eerste Golfoorlog in Koeweit zien. Met de titel Road to Auschwitz geeft Hannah Collins een ogenschijnlijk rustig landweggetje een sinistere lading.

11 mrt 2017 - 10 sep 2017 Sits, katoen in bloei

Sits, katoen in bloei

Sits, katoen in bloei toont een grote variatie aan kleurrijke bloempatronen op rokken en jakken, maar bijvoorbeeld ook op zonhoeden en enorme wapenpalempores (spreien met een familiewapen van ruim 3.5 x 2.5 meter). Een van de topstukken is een nieuw verworven en niet eerder getoonde 18e-eeuwse kimono. De stof en het kledingstuk zijn Indiaas, het model is Japans. Het laat als geen ander collectiestuk zien dat in de ogenschijnlijk simpele katoenen stof diverse culturen samenkomen. In samenwerking met de Textiel Factorij, toont het Fries Museum hoe sits nog steeds inspireert. In het kader van dit project reisden Nederlandse vormgevers en kunstenaars onlangs naar India. Daar bliezen ze samen met Indiase ambachtslieden de gezamenlijke historie van sits nieuw leven in. Ze verkenden oude sitstradities en nieuwe technische mogelijkheden.

Museuminformatie

Fries Museum

Fries Museum

Stoer, stug en eigenzinnig? Ontdek de Fries in jezelf, in het Fries Museum! Hier vind je het mooiste zilver en het dagboek van Mata Hari. Maar ook hedendaagse kunst en slow design. Of je nu in de buurt vakantie viert, een geboren Fries bent of gewoon van mooie dingen houdt: dit gloednieuwe museum wil je niet missen.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12, t/m 3 jaar / Veteranenpas gratis, 4 t/m 17 jaar / CJP / student / docent € 6, gezin (max 2 volw, max 4 kind. t/m 17 jaar) € 30
combiticket volw Fries Museum + Keramiekmuseum Princessehof € 19,50
zie website voor overige tarieven


Museumkaart geldig