Melkwolproducten

Pronkstuk

Melkwolproducten

Melkwol is een synthetische vezel gemaakt van caseïne. Een geelwitte stof die voorkomt in de melk van zoogdieren. Voor de Tweede Wereldoorlog werd in Friesland melkwol geproduceerd als vervanger van echte wol, onder andere door de Coöperatieve Condens Fabriek in Leeuwarden. Uit die tijd is een aantal voorwerpen bewaard gebleven, zoals een groen melkwoltruitje, een grote mannenonderbroek en verschillende stalen stof bestaan uit een mix van melkwol en echte wol. Verder tonen we een kleine mal of spuitkop waarmee de ultrafijne draadjes werden gemaakt. En een monsterflesje met caseïne en allerlei proefstukken. 

Delen

Exposities

24 apr 2017 - 15 sep 2017 Koe op de kaart

Koe op de kaart

De mens en de koe zijn al meer dan tachtig eeuwen met elkaar verbonden. Ruim een eeuw van deze verbintenis is vastgelegd op een uniek medium: de prentbriefkaart. Verzamelaar Hans  Miltenburg heeft in de loop van de jaren ongeveer 10.000 prentbriefkaarten over koeien verzameld, die een uniek en historisch beeld geven van de rundveehouderij in alle delen van de wereld. In de expositie Koe op de Kaart in het Fries Landbouwmuseum is een deel van deze collectie te zien.
 

Museuminformatie

Fries Landbouw Museum

Fries Landbouw Museum

In het Fries Landbouwmuseum leert de bezoeker over tweeduizend jaar agrarische geschiedenis in Fryslân. En dat op een zeer levendige manier. De getoonde collectie prikkelt alle zintuigen. Zien, voelen, ruiken en ervaren! Het museum belicht de leef-, werk- en woonomstandigheden van de boer in verschillende perioden. Zoals de terpentijd, de middeleeuwen en voor en na de Tweede Wereldoorlog. In de collectie bevinden zich uiteraard veel objecten die iets met het boerenleven te maken hebben, waaronder een vlasseknopbreker en een stoommachine uit een zuivelfabriek. Maar het museum toont ook relevante kunst, zoals het schilderij De Aardappelrooier van Ids Wiersma.

Openingstijden

apr t/m okt 10 – 17 u, nov t/m mrt op afspraak en tijdens schoolvakanties 10 – 17 u, 1 jan, 1e Paas- en Pinksterdag, 27 apr, 25 + 31 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 12 jaar € 3


Museumkaart geldig