Frans Hals Museum

Het poppenhuis

Pronkstuk

Het poppenhuis

Het poppenhuis van Sara Rothé, gemaakt tussen 1600 en 1690, is een van onze topstukken. Geliefd bij jong en oud. In 1743 kocht Sara Ploos van Amstel-Rothé drie poppenhuizen op een veiling in Am­sterdam. Ze werden omgebouwd tot twee nieuwe, waarvan dit er één is. Het andere staat in het Haags Gemeentemuseum. Sara Rothé was een rijke Amsterdamse dame, voor wie het poppenhuis een dure liefhebberij was. Een poppenhuis was in de 18e eeuw geen speelgoed, maar een kunstkabinet, een minia­tuurmuseum. Voor dit poppenhuis werd alles nagemaakt op schaal 1:10. De inboedel telt 997 voorwerpjes. Het geheel toont een rijk ingericht woonhuis van een welgestelde 18e-eeuwse familie. Op 1 april 2017 gaat de Studio HaHaHals open: kruip in de huid van een 17e-eeuws personage en maak een humoristisch groepsportret.

Delen

Exposities

25 mrt 2017 - 20 aug 2017 Barbaren & Wijsgeren

Barbaren & Wijsgeren

De tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren belicht de wederzijdse beeldvorming tussen China en Nederland in de 17de eeuw. Nederlanders waren gefascineerd door de cultuur van het ‘Hemelse Rijk’, Chinezen verbaasden zich over de Nederlandse ‘roodharige barbaren’. Een keur aan schilderijen, tekeningen, porselein en modellen brengt de culturele uitwisseling in kaart.

25 mrt 2017 - 21 mei 2017 Museum in bloei

Museum in bloei

In het voorjaar is het Frans Hals Museum traditiegetrouw in de ban van bloemen. De zalen en gangen van het museum zijn versierd met verse bloemboeketten en andere bloemsierkunst en bijzondere (tulpen)vazen zoals de uitzonderlijke tulpenvazen van Jing He (Designacademie Eindhoven). Dit jaar speelt het thema ‘China-Nederland’ een rol en dient als inspiratie voor studenten van de Rietveld Academie (afdeling keramiek) die voor het museum nieuwe vazen ontwierpen onder begeleiding van Hans van Bentem.

Museuminformatie

Frans Hals Museum

Frans Hals Museum

Frans Hals woonde en werkte in Haarlem en daar heeft hij dan ook zijn eigen museum. Met de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld. Het museum staat ook bekend als museum van de Gouden Eeuw. Honderden schilderijen en voorbeelden van kunstnijverheid bevinden zich in een schilderachtig 17e-eeuws gebouw. De sfeer van toen is er nog voelbaar. Het museum toont hoogtepunten uit 16e en vooral 17e-eeuwse Hollandse schilderkunst, onder anderen Cornelis van Haarlem, Jacob van Ruisdael en Jan Steen. Van Frans Hals zijn vijf grote schuttersstukken en drie regentenportretten te zien, naast diverse individuele portretten.

Openingstijden

di t/m za 11-17 u; zo + feestdagen 12-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,50, t/m 18 jaar gratis, 19 t/m 24 jaar / CJP € 6


Museumkaart geldig