Forteiland Pampus

​De Pampus Xperience

Pronkstuk

​De Pampus Xperience

Fort Pampus is werelderfgoed. En is het officiële bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam. Ons pronkstuk is een sensationele, 40 minuten durende Xperience tocht door het verlaten fort. Je gaat 400 jaar terug in de tijd en ontdekt door te kijken en te doen hoe de VOC-schepen op weg naar Amsterdam voor Pampus kwamen te liggen. Hoe het kunstmatige eiland 130 jaar geleden perfect is aangelegd in de ruige Zuiderzee. Hoe 200 soldaten hutje bij mutje hun dagen sleten op maar 0,03 km². En hoe er nog altijd een trieste geest ronddoolt door het fort.

Delen

Museuminformatie

Forteiland Pampus

Forteiland Pampus

Pampus is een monumentaal Forteiland voor de kust van Amsterdam met 400 jaar Oer-Hollandse geschiedenis en avontuur. Bezoek de multimediale, interactieve tentoonstelling de Pampus Xperience en reis in 40 minuten door 400 jaar geschiedenis!

De interactieve tour neemt je mee op reis door de tijd en de verschillende ruimtes in het fort en is interessant voor jong en oud. De Pampus Xperience is een vast component bij een bezoek aan Pampus. Er is dus geen gids of extra uitleg nodig.

Forteiland Pampus zit vol verhalen, die teruggaan tot de VOC-tijd, toen schepen uit de Oost op weg naar Amsterdam voor Pampus kwamen te liggen.

De tocht van Muiden naar Pampus duurt ongeveer 25 minuten. De veerdienst vertrekt vanaf de Herengracht in Muiden ter hoogte van huisnummer 33. Om verzekerd te zijn van een plaatsje op de boot kunt u vooraf online – met korting – tickets kopen.

Openingstijden

U kunt alleen per boot op Forteiland Pampus komen. Bovengenoemd adres is het vertrekpunt van de veerboot vanuit Muiden. Vanaf IJburg vertrekt veerdienst Amsterdam naar Pampus (speciaal Museumkaarttarief).

1 april t/m 1 nov, di t/m zo
vertrek veerboot Muiden: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 u
vertrek veerboot Pampus: 14, 15, 16 + 17 u
gesloten op 5 juli

Entree - Toegangsprijzen

volw € 17,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 11 jaar € 13,50, Museumkaart volw € 7, Museumkaart kind € 5,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Ga voor goud, ga voor Pampus!

Ga voor goud, ga voor Pampus!

Van 3 t/m 9 april, 12-16 uur: Naast de interactieve Pampus Xperience tour – het pronkstuk –  kun je ook genieten van de foto-expositie TentoonStelling. Wandel langs 42 prachtige blow up-foto’s en zie de forten en batterijen uit de Stelling van Amsterdam zoals je ze nog nooit gezien hebt, vanuit de lucht! Geniet van een soldatenlunch in Paviljoen 1874. Laat je rondleiden door gidsen die in geuren en kleuren vertellen over Fort Pampus en de soldaten die er vroeger bivakkeerden. Of (ver)dwaal zonder gids door de meer dan 75 ruimtes in het historisch bouwwerk. Speciaal voor de jongste eilandbezoekers organiseert Pampus knusse knutselworkshops, spannende speurtochten en oudhollandse spelletjes!