Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Keizersgracht 609 - 1017DS AMSTERDAM +31 20 5516500 http://www.foam.org info@foam.nl
Abdullahi Mohammed with Mainasara

Pronkstuk

Abdullahi Mohammed with Mainasara

Sinds 2007 verzamelt Foam actief fotografie en groeit de collectie gestaag. Hierin ligt het accent op het vroegtijdig signaleren, presenteren en ondersteunen van jong talent. In maart 2008 werd Pieter Hugo door een internationale jury aangewezen als de winnaar van de jaarlijkse Foam Paul Huf Award. Pieter Hugo maakte twee reizen naar Nigeria (in 2005 en 2007) om een door mythen omgeven groep rondreizende straatartiesten te volgen, de zogenaamde Hyena Men. Vergezeld door hyena’s, pythons en bavianen verdienen deze mannen hun geld met straatoptredens en de verkoop van traditionele medicijnen. Hugo's foto’s tonen op bijzondere wijze het spanningsveld tussen dominantie en onderwerping, tussen natuur en cultuur, tussen en traditie en moderniteit.

Pieter Hugo – Abdullahi Mohammed with Mainasara, Ogere-Remo, Nigeria, 2007. 

 

Delen

Exposities

24 feb 2017 - 16 apr 2017 Dominique Lambert l Le Pourquoi Pas

Dominique Lambert l Le Pourquoi Pas

De tentoonstelling Dominique Lambert / Le Pourquoi Pas? presenteert twee series van de Franse fotograaf Stéphanie Solinas(1978). Zij tracht op systematische en feitelijke wijze onderwerpen als identiteit en spiritualiteit te verbeelden. Daarbij gebruikt zij de fotografie als schakel in een scala aan verschillende onderzoeksmethoden – naast taal, video en installatie. In haar werk speelt het onderzoeksproces een centrale rol. Door samen te werken met experts uit verschillende disciplines, onderzoekt Solinas de gedeelde rol van de kunstenaar, de wetenschapper en het medium als bemiddelaar van de werkelijkheid. Haar methodische benadering staat in sterk contrast met het subjectieve karakter van haar onderwerpen: identiteit, herinnering, en de onzichtbare wereld van de geest.

17 mrt 2017 - 7 jun 2017 William Eggleston - Los Alamos

William Eggleston - Los Alamos

De Amerikaanse William Eggleston (1939) geldt al bij leven als een van de meest toonaangevende fotografen van de afgelopen decennia. Hij pionierde op het gebied van kleurenfotografie vanaf het midden van de jaren 60 en verhief het alledaagse Amerika tot fotogeniek onderwerp. In de tentoonstelling William Eggleston – Los Alamos toont Foam 75 foto’s die de fotograaf tussen 1966 en 1974 maakte gedurende verschillende roadtrips door de zuidelijke staten van Amerika. De tentoonstelling bevat een aantal iconische werken, waaronder Egglestons eerste kleurenfoto. Los Alamos begint in zijn geboorteplaats Memphis en de Mississippi Delta en volgt zijn omzwervingen door New Orleans, Las Vegas en het zuiden van Californië, om te eindigen bij de Santa Monica Pier.

17 mrt 2017 - 4 jun 2017 Daisuke Yokota - Foam Paul Huf Award 2016

Daisuke Yokota - Foam Paul Huf Award 2016

In de tentoonstelling Matter presenteert Foam nieuw driedimensionaal werk van Daisuke Yokota (1983). Drie installaties draaien om de tastbaarheid van de fotografie, waarbij het kunstwerk niet wordt bepaald door de camera, maar door experimenten met de materiële vormen van het medium. Yokota is een van de pioniers van een nieuwe beweging in de Japanse experimentele fotografie. Hij werkt vanuit een Japanse fotografietraditie die teruggrijpt op de intuïtieve experimenten van de Provoke-generatie. In deze tentoonstelling van Yokota, waarin volume en materiaal van fotografie centraal staan, verkent hij steeds weer nieuwe richtingen voor het medium en de perceptie daarvan.

Daisuke Yokota is gekozen tot winnaar van de tiende Foam Paul Huf Award (2016).

21 apr 2017 - 18 jun 2017 Collectivism

Collectivism

De afgelopen jaren zijn op allerlei plekken op de wereld collectieven ontstaan die zich niet gebonden weten aan instituten of van bovenaf opgelegde manieren om activiteiten te organiseren. Ook bij fotografen en kunstenaars is er een groeiende tendens om de handen ineen te slaan en zichzelf te organiseren. Het samen werken aan het toekennen van waarde en betekenis aan beeld is het centrale thema binnen de tentoonstelling Collectivism. Collectives and their quest for value. Sommige collectieven onderzoeken de mechanismen en distributiesystemen die ervoor zorgen dat geldelijke waarde wordt toegekend aan beeld. Andere opereren als een sociale agent die mensen bij elkaar brengt door middel van beeld en door  (online) gemeenschappen te creëren. Tenslotte wordt in de tentoonstelling een aantal collectieven gepresenteerd dat zich bezighoudt met de waarde van beelden in de media en het organiseren van geluiden die tegen de mainstream media ingaan.

Museuminformatie

Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Foam Fotografiemuseum Amsterdam is een inspirerend en toegankelijk museum, in het hart van de stad. Foam toont fotografie in al haar facetten: van eigentijds tot historisch en van autonoom tot toegepast. Monografische, groeps- en thematentoonstellingen worden afgewisseld met signalerende exposities van getalenteerde jonge fotografen en presentaties van wereldberoemde iconen uit de fotografie. Met gemiddeld twintig tentoonstellingen per jaar, afwisselend van grootschalige tot kleine en snel wisselende presentaties, zijn in het museum bijna altijd meerdere exposities tegelijkertijd te zien, waarvan het merendeel in eigen huis geïnitieerd en geproduceerd wordt.

Naast de museumzalen heeft Foam een gezellig café, een bookshop met een gevarieerd assortiment aan fotoboeken en een inhouse galerie Foam Editions.

Openingstijden

dagelijks, 10-18 u, do + vr 10-21 u
elke donderdagavond is er om 18.30 uur een gratis rondleiding. Aanmelden kan online.

Entree - Toegangsprijzen

volw € 11, t/m 11 jaar gratis, CJP € 6


Museumkaart geldig