EYE Filmmuseum

De Mutoscoop

Pronkstuk

De Mutoscoop

Film is de illusie van beweging, maar bestaat altijd uit een reeks plaatjes. Ook nu nog. Geen apparaat illustreert dit beter dan de mutoscoop, in 1894 uitgevonden door de Amerikaan Herman Casler. Tot 1930 was het een populair apparaat waarin je voor een paar cent kon gluren naar een kort, meestal komisch of erotisch filmpje. De mutoscoop, te zien in Eye!

Delen

Exposities

21 jan 2017 - 7 mei 2017 Béla Tarr - Till the End of the World

Béla Tarr - Till the End of the World

Béla Tarr (1955) wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke filmauteurs van de afgelopen dertig jaar. Tarr is de meester van het betoverende ononderbroken shot, de meester van prachtig in beeld gebrachte, zwaarmoedige films over de condition humaine. Voor de tentoonstelling in EYE nam Tarr, die na zijn film The Turin Horse uit 2011 besloot geen films meer te maken, nog eenmaal de camera ter hand om zijn allerlaatste scène te filmen. Het is zijn boosheid over de houding binnen Europa, en met name in Hongarije, tegenover vluchtelingen, die hem ertoe aanzet een statement te maken. In EYE toont Tarr middels ‘gevonden beelden’, oorlogsbeelden, fragmenten uit zijn eigen films, rekwisieten en een nieuwe scène niet alleen zijn sombere wereldbeeld, maar tegelijkertijd zijn mededogen voor de buitengeslotenen van onze samenleving.

Bij de tentoonstelling is een flankerend programma in de filmzalen te zien. Een gratis publicatie over zijn oeuvre, met een essay van Dana Linssen (NRC Handelsblad, de Filmkrant), is als gids te gebruiken bij bezoek aan de tentoonstelling.

‘Dit is geen oeuvre, dit is een universum’
Dana Linssen (NRC Handelsblad, de Filmkrant)

25 mei 2017 - 3 sep 2017 Martin Scorsese – The Exhibition

Martin Scorsese – The Exhibition

Martin Scorsese is een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld. Opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York, schetst Martin Scorsese (1942) in zijn films een enerverend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. Deze eerste tentoonstelling die volledig aan Scorsese is gewijd, maakt inzichtelijk hoe zijn krachtige, gepassioneerde verhalen de moderne Amerikaanse cinema hebben beïnvloed. Te zien is een groot aantal belangrijke filmfragmenten op projectieschermen, tezamen met ruim 400 objecten en documenten uit de privécollectie van Martin Scorsese en Robert De Niro.

Museuminformatie

EYE Filmmuseum

EYE Filmmuseum

Het spectaculaire gebouw van EYE is een blikvanger aan het IJ. Per jaar presenteert EYE vier grote wisselende tentoonstellingen. Op de benedenverdieping is het Panorama; een vaste tentoonstelling met de topstukken uit de collectie van het filmmuseum en verschillende interactieve installaties. Panorama toont filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren, waaronder een 35mm Mitchell-camera, een mutoscoop en een toverlantaarn. Tezamen tonen zij de zoektocht van bevlogen uitvinders en visionairs naar het vastleggen van bewegend beeld. Je krijgt antwoord op vragen als: 'hoe werd film vroeger gemaakt', 'hoe zagen de oude cinema-apparaten eruit' en 'welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt'? 

In de bioscoopzalen zijn nieuwe films en de mooiste filmklassiekers te zien, vaak voorzien van live muziek, een lezing of een speciale gast. Ook voor kinderen is er in EYE van alles te beleven. Van workshops tot speurtocht en van videotour tot green screen.

Openingstijden

expositie: dagelijks, 10-19 u
panorama: dagelijks, 10-19 u
kassa: ma t/m vr, 10-22 u, za + zo tot 23 u

Entree - Toegangsprijzen

raadpleeg de website voor filmticket- en toegangsprijzen


Museumkaart geldig

Activiteit

Instaprondleiding

Instaprondleiding

Van 3 t/m 9 april, 14 uur: Gratis instaprondleiding door het gebouw. NB: behalve donderdag 6 april.